Rädda livet på din hund! Lär dig hjärt- och lungräddning!

Rädda livet på din hund! Lär dig hjärt- och lungräddning!

Idag, den 16 oktober,  är det internationella ”Restart-a-heart-Day”. Många har deltagit i hjärt- lungräddningskurser och känner till hur man ska agera om en människa slutar andas och ramlar ihop. Men vad gör man om hunden sätter i halsen? Vad gör man om hunden slutar andas? Fler än någonsin har skaffat husdjur under pandemin och det kan vara på sin plats med tips på hur man ska agera om olyckan är framme.

 Tidigt får vi lära oss hur vi utför Heimlichmanöver om en människa sätter i halsen och man övar på hjärt-lungräddning regelbundet under skoltiden. Men många djurägare har inte koll på att det finns motsvarande hjälp för hundar och katter. Genom att agera snabbt som djurägare kan man göra stor skillnad.

Agera snabbt

– Djur som är skadade blir väldigt lätt stressade så det är viktigt att agera snabbt och effektivt, men också att vara försiktig så att man inte blir biten. Ett djur som är skadat och har ont kan försöka försvara sig. Därför bör du göra en provisorisk munkorg med hjälp av ett band eller koppel innan du försöker hjälpa djuret, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Läs på

Om hunden inte andas och man inte känner dess puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas omgående. Metoderna skiljer sig åt beroende på hundens storlek. Därför är det bra att läsa på om vad som gäller för just ditt djur så att du förhoppningsvis ska känna dig trygg nog att agera om den slutar andas.

Foto Pixabay

Var försiktig

– Om hunden, eller katten, har slutat andas så bör du först kontrollera om något fastnat i halsen. Tryck försiktigt ned tungan för att inspektera svalget. Men här är det viktigt att man aktar fingrarna och är försiktig, säger Sandra Douglas.

 

Fyra första hjälpen-tips från AniCura:

  • Läs på om hur du utför hjärt- och lungräddning på just ditt djur.
  • Det viktigaste är att våga agera! Alla kan försöka rädda liv.
  • Transportera djuret så snabbt som möjligt till närmaste veterinär – se till att du har telefonnummer och adresser tillgängligt i telefonen.
  • Om djuret satt något i halsen, tryck ned tungan och dra ut föremålet eller gör Heimlichmanöver. Var försiktig så att du inte blir biten!

AniCuras film om hjärt- och lungräddning på hundar kan du se här!

Aktuellt