Rädda hundliv genom att välja rätt typ av glykol till bilen

Glykol smakar sött och kan locka hunden att slicka i sig, vilket kan vara livsfarligt. Men det finns glykol som är i princip ofarlig.

Rädda hundliv genom att välja rätt typ av glykol till bilen

Valet av typ av glykol kan vara skillnad mellan liv och död för hunden om olyckan är framme. Det finns en sort som är i princip ofarlig så länge hunden inte får i sig stora mängder.

Nu när kylan har kommit är det många som fyller på extra glykol i bilen för att hindra att kylarvätskan fryser. Glykol skyddar också motorn från rost och gör att kylarvattnet inte kokar lika lätt.

Men glykol kan var livsfarligt för både två- och fyrbenta och ska förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.  Ta för vana att alltid fylla på glykol på bensinmacken, så du slipper oroa dig för att du spiller. Det kan räcka med att en hund slickar i sig mindre än en tesked av vätskan, som tyvärr smakar sött och gott, för att den faktiskt ska riskera att dö. Och även om just din hund aldrig slickar på saker på marken, kan det finnas andra hundar eller vilda djur som gör det.

Välj propylenglykol

Det finns flera sorters glykol i handeln, men en av dem, propylenglykol är i stort sett ofarlig, och bör därför var det självklara valet för dig med hund eller småbarn. Enligt Giftinformationscentralen finns inga kända förgiftningsfall med propylenglykol. Ämnet inge t o m i vissa livsmedel. Men givetvis är det inte bra om hunden får i sig stora mängder, eller vid upprepade tillfällen. Då ska du alltid kontakta veterinär.

Förr var propylenglykol grönfärgad, men idag kan den ha olika färg, precis som de giftigare varianterna. Båda sorterna fungerar i princip lika bra, och lämpar sig för majoriteten av alla bilmotorer, men kolla först för säkerhets skull. Däremot är propylenglykol ofta något dyrare, men det är ingen dyr produkt, cirka 70 kr för en färdigblandad liter.

glykolbild

Propylenglykol säljs bland annat på OKQ8, marinbutik.se och skruvat.se  

Enkelt att byta kylarvätska

Du ska inte blanda olika sorters glykol, men att tömma kylaren och ersätta med propylenglykol är inte särskilt krångligt eller svårt om du är normalhändig. Viktigt är förstås att du inte spiller kylarvätska när du gör detta. Gör det på en mack där du helst kan hissa upp bilen och få en bekväm arbetsställning. Kontrollera också för säkerhets skull att din bil går bra att köra på propylenglykol, men de flesta moderna bilar som inte arbetar under extrema förhållanden fungerar det lika bra på som traditionell glykol.

Så här gör du:

  1. Töm kylaren på kylarvätska (brukar finnas en avtappningsplugg/slang längst ned på kylaren, under bilen.) Viktigt att du samlar upp vätskan i en behållare som helst går att försluta. Lämna in vätskan på återvinningsstation eller bensinmacken. Berätta gärna på macken att du ska byta kylarvätska så kan de visa var du ska göra av det gamla vattnet. Du får INTE spola ned den i avloppet.
  2. Lite glykol ligger alltid kvar i systemet så fyll upp igen med vanligt vatten och kör motorn några minuter så att den blir varm.
  3. Töm sedan ut vattnet, se punkt 2 ovan.
  4. Fyll på med vatten och propylenglykol i lagom mängd och blandning, läs anvisningarna på flaskan eller i bilens instruktionsbok.

Sen behöver du inte byta kylarvätskan förrän det är dags för den typen av service utan kan bara fylla på med propylenglykol när behov uppstår.

Förutom att den är i princip ofarlig så länge hunden inte fått i sig större mängd, är den också betydligt mer miljövänlig.           

Symptom på glykolförgiftning

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig giftig glykol. Om hunden svalt tillräcklig mängd kan den dö redan här. Om inte så är symptomen kraftigt ökad törst, att den kissar mycket, blir vinglig, som berusad, och kräks. Efter tolv timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter ca 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Om du misstänker att din hund fått i sig giftig glykol måste den omgående till veterinären. Väl där måste hunden, om det inte gått för lång tid, kräkas och därefter behöver den dropp. (Källa Agria)

Dela gärna detta till alla dina hundvänner. Det kan rädda liv.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…