Prova rallylydnad
Nina Steinbach på rallylydnadsbanan.

Prova rallylydnad

Ung eller gammal, stor eller liten, familjehund eller tävlingshund – alla ryms under rallylydnadens generösa tak, säger Nina Steinbach, SM-vinnare som brinner för sporten.

Nina Steinbach tävlar i rallylydnad på högsta nivå och 2016 vann hon SM-guld med sin golden retriver Bindie. Hon brinner verkligen för sporten och vill att fler ska prova. Här berättar hon varför, och lär dig de enklaste grunderna.

Rallylydnad är en fartfylld och trevlig hundsport där man genom att blanda lydnadsmoment med freestyle och tricks fått fram en gren som passar alla hundar – och alla hundägare.

Sporten blev officiell 2011 och under de cirka sju år jag tävlat i rallylydnad så har antalet tävlingsekipage ökat explosionsartat, vilket jag verkligen tycker är kul.

Grunden i rallylydnad är glädje och samarbete

Träningen syftar till att stärka kommunikationen mellan hund och hundförare. Tillsammans ska ni ta er genom en bana som är byggd av skyltar med olika moment som ekipaget ska genomföra. I nybörjarklassen finns det 33 olika moment som man kan träna på. Efter nybörjarklassen tillkommer ett antal nya moment i vardera av de följande klasserna, fortsättningsklass, sedan avancerad samt slutligen mästarklass som är den högsta klassen.

I nybörjarklass är hunden kopplad i banan, vilket gör rallylydnad till en utmärkt gren att börja tävla i. Föraren får dessutom prata, uppmuntra och berömma hunden hela tiden, och även visa med händerna. Många som börjar med rallylydnad upplever att de får en bättre kontakt med sin hund även till vardags och att hundarna verkligen gillar den positiva känslan som genomsyrar rallylydnaden, både på träning och på tävling.

Olika banor varje gång

Namnet rallylydnad syftar inte på att det ska gå fort (även om det faktiskt gick på tid i rallyns ungdom), utan snarare att föraren är ”kartläsare” och hunden är den som ”kör” banan enligt förarens anvisningar. På tävling bygger domaren en bana som de tävlande ekipagen sedan ska ta sig igenom. Banorna ser olika ut varje gång och det är helt fantastiskt att även om jag tävlat i många år lyckas domarna fortfarande hela tiden hitta nya spännande utmaningar för oss förare!

Skyltarna står på ett avstånd om cirka tre till fem meter, så det är bra om man har en god kontakt med sin hund även mellan skyltarna. Alla ekipage börjar med full pott på protokollet, alltså 100 poäng. Av dessa räknar domaren sedan av poäng enligt en förutbestämd skala. Om detta kan man läsa mer på Brukshundklubbens hemsida.