Prova canicross – snabbväxande sport

Prova canicross – snabbväxande sport

Canicross är löpning med hund i lina och det är en sport som ökar snabbt i popularitet. Med hjälp av en sele är hunden kopplad till föraren i en expanderbar lina som sitter fast i ett midjebälte. För Berta Svensson-Stoltz, Marika Björk och Annika Thor är canicross den perfekta träningen med hunden.

Sporten har sitt ursprung i lågsäsongsträning för draghundar och målet är att hunden ska dra ekipaget framåt så snabbt som möjligt. Hunden ska alltid vara framför hundföraren med en sträckt lina och med hjälp av olika kommandon guidar föraren hunden bakifrån. För Marika och Annika var sporten utmärkt träning inför framtida K9 Biathlon tävlingar, hinderbanelopp med hund.

– Jag och Annika kom i kontakt med canicross via en gemensam kontakt när vi tränade inför K9 Biathlon. På träningsträffarna fick vi upp ögonen för helt nya möjligheter att träna på, däribland canicross, säger Marika.

Både du och hunden får den bästa träningen både fysiskt och mentalt, och det skapar ett fantastiskt samspel och teamkänsla

Ingen tidigare erfarenhet

Marika fick i sin tur med sig Berta och alla tre har nu tränat canicross i cirka fyra år. Både Marika och Annika hade löptränat sedan tidigare men de hade ingen tidigare erfarenhet av hundträning. För Berta var löpning något helt nytt, men till skillnad från Marika och Annika har hon haft hund hela livet och bland annat tränat mycket lydnad, bruks och spår.

– Jag hade aldrig gjort detta innan och hade snarare fördomen om att detta var ett slags jippo och inte seriös hundträning, men det är bara fördelar med att springa med hunden. Det är en skonsam konditionsträning och ett bra komplement till andra hundsporter. Både du och hunden får den bästa träningen både fysiskt och mentalt, och det skapar ett fantastiskt samspel och teamkänsla.

Både Annika och Marika instämmer.

Marika Björk tillsammans med cocker spanieln Solo och Berta Svensson-Stoltz tillsammans med jaktlabradoren Laika. Foto: Robin Galczewski.

Härlig gemenskap

– Hunden får ett självbelönande jobb. Om du springer i grupp får du dessutom en härlig gemenskap tillsammans med sköna naturupplevelser, säger Annika.  

Canicross kan utövas av de flesta hundraser och hundförare i alla åldrar. Marika springer med Solo, en cocker spaniel på snart fem år, som är hennes första hund. Annika springer med Lukas, en border collie på två år, och Laika som är en blandras på åtta år.

– Hunden ska helst ha fyllt ett år innan du börjar att träna canicross eftersom den inte är färdigutvecklad innan dess. Träna sedan upp hunden i takt med dig själv, och precis som för en människa så är det viktigt med både uppvärmning och nedvarvning. Rasta också gärna hunden innan ni börjar att springa så att själva löpningen är ostörd, säger Annika.

Annika Thor springer bland annat med blandrasen Laika. Foto: privat.

Passar alla raser

Berta springer också med en Laika, en jaktlabrador på fem år, och Isak, en australiensisk kelpie på tio år.

– Alla kan göra detta oavsett ras, det är bara du själv som sätter gränserna. Många tror att det är jobbigt för hunden men oftast är detta bara en fasad för den egna osäkerheten.

En vanlig farhåga som finns om canicross är att hunden ska börja att dra även utanför träningarna, till exempel i kopplet på promenader.

– Om din hund drar i kopplet sedan tidigare så kommer det inte att blir sämre för att du börjar att springa med den. Det kommer att ta tid för hunden att lära sig att dra och veta hur den ska göra, men när den väl gjort det och får på sig selen så vet den att ”nu är det dags att dra”, säger Annika.

Berta springer med jaktlabradoren Laika. Foto: Amanda Öberg.

Kräver koncentration

Det är inte bara den fysiska biten som utmanar i canicross. Det krävs också koncentration från både förare och hund som hela tiden måste ha kontakt för att kontrollera hastigheten och hålla rätt riktning. Att hunden ska springa för fort tycker Berta dock inte att det finns någon risk för.

– Du stannar hunden antingen med kommando eller selen. Snarare kan det vara en utmaning att få hunden att springa rakt fram, så där kan det underlätta att springa i grupp. Hunden ska heller inte vända sig om och titta bakåt.

…vi har bara träffat trevliga människor i denna sport

Positiv anda

Alla tre har tidigare sprungit i grupp och många brukshundsklubbar börjar nu att starta upp egna grupper. När du springer i grupp finns det en del regler kring omkörning och det är viktigt att möta andra med respekt och visa hänsyn.

– Men det är en väldigt positiv anda, alla hjälps åt och vi har bara träffat trevliga människor i denna sport. Många tror att hundarna ska bråka när man springer i grupp men de blir en flock, och i flocken bråkar man inte. Det är mycket roligare att springa med hunden i grupp, säger Berta.
Många är rädda för att inte orka springa men alla tre är eniga om att vem som helt kan springa med sin hund.

Gör canicross till en familjeaktivitet! Foto: privat.

Ta det i din takt!

– Det finns mycket rädsla för att skämmas över dålig kondis och springer du i en grupp kanske du är rädd för att sinka gruppen, men ingen tittar på någon annan när de springer. Ta det i din egen takt! När du har gjort det kommer du också att känna en stolthet i prestationen, säger Annika.

– Om det känns lite skrämmande eller jobbigt så börja med en rask promenad och varva in lite löpning. När du väl har sprungit några gånger har du byggt upp konditionen och ser positiva resultat snabbt. Det är mycket mer glädje än det är jobb, avslutar Marika.

Text: Linnett Andersen.