Prova balansbana!

Prova balansbana!

Kanske har både du och hunden en massa spring i benen? Att utmana sig både fysiskt och psykiskt är lika utvecklande och roligt för hundar som för oss människor. Häng med till en balansbana.

Att träna balans och styrka på promenaden genom att låta hunden hoppa upp på stenar och bänkar, sätta tassarna mot träd eller väggar eller gå balansgång på stockar och murar är ett roligt sätt att pigga upp promenaderna på. Men ännu mer fokuserad träning blir det på en balanseller parkourbana.

Ständig utveckling

Den här typen av banor finns än så länge bara på några ställen i Sverige, men intresset för denna mångsidiga aktivering ökar stadigt. Hundsporthallen i Kungsängen, strax norr om Stockholm har iordningställt ett trettiotal hinder på sin utebana och fler är på gång. De flesta stationerna på banan har två varianter; en för mindre hundar och en för större.

– Allt eftersom banan växer fram får jag nya idéer, berättar hundinstruktören Mary Wright.

– Så den är under ständig utveckling och förbättring.

Positiv känsla

En balansbana utmanar både kroppen och knoppen och är bra både som aktivering bara på skoj, men också ett utmärkt sätt att stärka både fysiken samt självförtroendet och självkänslan hos blyga, försiktiga hundar. Hunden arbetar givetvis med sina muskler, men behöver vara fokuserad och motiverad för att klara de olika stationerna. Det är viktigt att träningen bara är positiv och att hunden känner tillfredsställelse av att ha klarat lagom svåra utmaningar.

– Det ska förstås vara roligt för hunden, men säkerheten kommer alltid först, säger Mary.

– Du ska inte lyfta upp hunden, inte heller flytta ben och tassar på den, det ska den göra självmant. Du kan belöna med godis, men inte använda godis för att locka hunden till att göra saker den är tveksam till. Däremot ska du vara med, nära, för att kunna hjälpa till med balansen om det behövs. Det är bra att ha sele på hunden, så kan du hålla i och stötta samt ibland hindra att den hoppar ned själv från för hög höjd.

Balansbana är roligt för både två- och fyrbenta i alla åldrar.

Utefter hundens förutsättningar

Det är också viktigt att ta hänsyn till hundens storlek, ålder och fysiska förutsättningar. Tala med veterinär om din hund har någon skada som behöver tas hänsyn till eller som är bra att träna på något särskilt sätt. Den lilla valpen ska förstås ta det extra försiktigt så den inte skadar sig eller blir rädd. Hundar i slyngelåldern som ofta agerar först och tänker sedan, kan behöva bromsas lite. För en äldre hund är det till exempel bra att jobba nära marken, med höga benlyft, för att stärka rygg och småmuskler.

Så kallad ”cavaletti”, att gå långsamt och lyfta tassarna, är bra för rygg och småmuskler. Dessutom måste hunden vara koncentrerad för att trampa rätt.

– Jag tycker att man alltid ska be en instruktör visa hur de olika stationerna på banan är tänkt att användas så att man inte gör fel och skadar hunden. Det gäller också att ha tålamod och öka svårighetsgraden succesivt. Många hinder går att göra flera olika övningar på, på olika sätt. Det är bara din fantasi och hundens förutsättningar som sätter gränserna, avslutar Mary Wright.

VILL DU BYGGA EN EGEN BALANSBANA?

Enkla stationer med några halvt nedgrävda däck, några kubbar och en stock att gå balansgång på, och kanske en stege att träna cavaletti (höga benlyft) i, går ganska enkelt att ordna själv. Men var noga med säkerheten. Anpassa stationerna till din hunds förutsättningar och se till att allt är fast förankrat, inga vassa spikar eller dylikt sticker upp och att hunden inte kan halka på hala ytor.

TEXT Susann Gson Engqvist FOTO Susan Gson Engqvist och Erkki Alvenmod