Så här blir du proffs på digital veterinärrådgivning
Är hunden sjuk och du behöver rådgöra med en veterinär digitalt? Se då till att ni helst är två. En som håller i hunden och en som filmar. Bild Getty Images

Så här blir du proffs på digital veterinärrådgivning

Idag väljer allt fler hundägare att kontakta en digital veterinärrådgivning om djuret blir sjukt eller skadat istället för att ta djuret direkt till veterinärkliniken. Några små enkla knep gör det enklare för veterinären att göra en god bedömning i ett digitalt möte. Här bjuder veterinär Nina Kjellerstedt på några handfasta tips för ett lyckat videosamtal.

För att ge veterinären bästa förutsättningar att hjälpa till behöver du förbereda sig inför videosamtalet.

”Det är inte helt enkelt att visa sin hund via en mobilskärm samtidigt som man pratar och berättar vad som har hänt”, säger Nina Kjellerstedt, veterinär och veterinärmedicinskt ansvarig på Agria Vårdguide. 

Hunden med i bild

En viktig förutsättning är att just hunden är med i bild vid samtalet. Ibland händer det att hundägare ringer från bilen och kan därför inte kan nyttja de tekniska möjligheter som appen erbjuder. Nina Kjellerstedt berättar också om fall där hela familjen har samlats i soffan när veterinären kopplar upp samtalet, men hunden är inte i närheten.

”Tänk på att ha hunden med när samtalet påbörjas. Det är jätteviktigt för att veterinären ska kunna göra en bra bedömning”, säger Nina Kjellerstedt.

Tips för lyckad digital veterinärrådgivning:

  1. Var helst två personer som hjälps åt.
  2. Lyft gärna upp hunden på ett bord men tänk på att ha ett halkfritt underlag.
  3. En större hund kan med fördel visas på golvet bara den inte springer iväg.
  4. Ha gärna ett koppel till hands så du kan visa din hund i rörelse.
  5. Se till att hunden syns väl och att det är tillräckligt ljust i rummet.
  6. När samtalet börjar bör en person visa hunden och prata med veterinären medan den andra håller i telefonen och filmar.