Prishtina dog shelter, avsnitt 3: 100 hundar i sheltret

De fyra systrarna med Harry. Alla fyra månaders valpar som letar hem.

Prishtina dog shelter, avsnitt 3: 100 hundar i sheltret

I avsnitt 3 i berättelsen om Yllke och Sebastians volontärsresa till Kosovo och Prishtina dog shelter får vi följa med dem när de beställer ett hus till hundarna, veterinärbesök och den dagliga vården av 100 hundar! 

Idag åkte vi till Shtime, en liten by utanför Prishtina, Kosovo. Där finns flera snickare som bygger hus för både människor och djur. Vi beställde ett litet hus (2 x 2 meter) tillverkat av gran, fullt isolerad för att skydda från kyla och väta. Vi har blivit sponsrade med värmelampor av bland annat Göteborgs och Nya Varvets Hundskola och nu får vi äntligen användning för dessa på sheltret.

Under dagen kan solen skina men på kvällen sjunker temperaturen till långt under minusstrecket och små veckogamla valpar överlever inte utan värme. Många valpar dumpas ute och de valpar som finns på sheltret har oftast ingen mamma med sig som de kan värma sig hos eller få värme ifrån. Dessa små är väldigt utsatta. Därför behövs det här valphuset som vi har beställt. Med det huset så kan vi välkomna vintern. Huset kostar oss 720 euro inklusive bensinkostnader för leverans samt att det kommer utan tak så tegelpannor får vi ordna med efteråt.

En av de vuxna hundarna i sheltret.

Som en del av insamlingen fick alla hundar igår ett eget hundtäcke som skydd mot vinterkylan. De var så söta i sina täcken och speciellt valparna som hela tiden försökte ta av sig dem. Framför allt en valp som heter Felix som är fem veckor. Han fick både tröja och täcke för att inte frysa.

Har alltid med mat 

I Shtime träffade vi på den mest vanvårdad hund jag någonsin sett. Den var i en trång koja utan mat och smutsigt vatten. Hen sprang efter mig och Lejla men kom inte långt då hen var kedjad. Jag matade hen, jag har alltid med mig mat och matar alla hundar jag möter Jag går aldrig ut utan korv och hundmat. Matar även ägda hundar eftersom de ofta är de mest vanvårdade och hungriga.

På väg tillbaka mötte vi en mycket sjuk hund. Den var så traumatiserad, det tog oss nästan 2 timmar att bara fånga in den men vi gav oss inte. Ingen hjälpte oss! Folk tittade på oss och filmade och undrade om vi var dumma huvudet som rörde hunden. Hunden tog vi till veterinären. Den måste sitta i karantän i fyra månader.

Valpen Peja i sitt nya täcke.

De två senaste dagarna har vi varit hos veterinären Ilirijan Jusufi på Mega Pet Care flera timmar om dagen. Med de insamlade pengarna som vi har fått ihop från våra svenska djurvänner så har vi kunnat sätta igång processen med att vårda, sterilisera/kastrera och vaccinera alla de över hundra hundarna i sheltret. Att sterilisera och kastrera hundar och arbeta enligt CNVR (Collect Neuter Vaccinate and Return) är enligt mig det mest effektiva sättet att få kontroll och på ett humant sätt reducera antalet gatuhundar i Kosovo. Därför är det viktigt att använda de insamlade medlen till att arbeta för det målet.

Vitaminer och avmaskning

Även grooming har vi hunnit med idag. Vi har tvättat ögon, öron, klippt klor, gett vitaminer och avmaskat över hittills trettio hundar. Imorgon fortsätter vi med detta för att vårda alla hundar. Vi får på så sätt tid att möta varje hund, krama om, bekräfta, ge mat och godis. Alla är så egna vackra personligheter.

Ju mer vi gör desto mer ser saker ser vi som behöver åtgärdas. Men det finns inga resurser. Det finns eldsjälar som brinner och dessa får inte slockna. Jag är så rädd för det, snart kommer jag själv tillbaka till tryggheten i Sverige, där hundar har det bra. Men de som jobbar på sheltret här i Kosovo gör det här jobbet varje dag. Hur orkar dem? Och utan någon som helst hjälp från staten..

Jag är besviken på mitt hemland Kroatien. Jag är besviken på folket. Många säger till mig att det är livsstandarden som gör sitt. Jag försöker förstå men tänker bara på att en inte behöver vara rik för att vara human.

Insamlingen har spridit sig utomlands och idag har jag fått donationer från Tyskland och USA.

Avsnitt 4 i serien kommer tisdag den 30 januari.

Till vi hörs igen/

Yllkë Sheqiri Albrektson

Följ Prishtina dog shelters officiella sida på Facebook och Instagram

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Övningen ”dirigenten”

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…