Prishtina dog shelter, avsnitt 2: Julafton i Prishtina 2017

Prishtina dog shelter, avsnitt 2: Julafton i Prishtina 2017

Lejla Kusari, engagerad volontärarbetare och hundälskare på Prishtina dog shelter delar ut halsband med tillhörande namnbrickor till alla hundar på sheltret.

Detta är Yllke och Sebastian Sheqiri Albrektson egen berättelse om hur de under julen 2017 åkte ner till Kosovo för att hjälpa till på Prishtina dog shelter.

Livet är verkligen fullt av överraskningar. Vid den här tiden för ett år sedan firade vi, Yllkë och Sebastian Sheqiri Albrektson, jul på traditionellt vis hemma tillsammans med familjen. Vi åt julmat, gjorde julpyssel och bytte julklappar. Vi hade då inga tankar att vi till sommaren skulle rädda och adoptera en valp från säker död och ett halvt år senare åka tillbaka till samma plats för att volontärarbeta i ett hundshelter i Prishtina, Kosovo över jul.

Så här efter en dag på Prishtina Dog Shelter med arbete från tidig morgon till sen kväll så känns beslutet som det bästa och mest självklara vi någonsin tagit. Roligt nog behöll vi våra jultraditioner när vi på julafton bjöd in till svensk julfika på Prishtina dog shelter med pepparkakor, lussebullar och glögg. Tillsammans med hundra hundar och människor från Prishtina och närområdet hade vi en fantastisk eftermiddag.

Isla, Parki och Alex värmer varandra.

Insamling till veterinärbesök

Eventet var också tänkt att vara slutpunkten på den insamling som pågått under december. Pengar som huvudsakligen skall täcka alla de veterinärkostnader som Prishtina dog shelter ställs inför regelbundet. Även om det är billigare i Kosovo med exempelvis vaccin så är det hundra hundar som skall behandlas. Eftersom Prishtina dog shelter endast finansieras av donationer är detta därför en stor och på gränsen till omöjlig utmaning. Insamlingen har dock fortsatt efter julafton och är i skrivande stund uppe vid 38 232 kronor.

Tack vare de insamlade pengarna har arbetet utöver själva julfirandet fokuserats på att ge hundarna i Prishtina dog shelter vård. Under två dagar har vi tagit tjugo hundar, som vi ansett har varit högsta prioritet, till veterinären. Där har det getts vaccin till valpar, några kirurgiska ingrepp har behövts och  nyinkomna hundar som Bardhi har fått den behandling som krävts.

Valpen Felix tillsammans med brorsan Riki blir burna av Sebastian Sheqiri Albrektson.

Barhdi en av de räddade

Bardhi kom nyligen till Prishtina dog shelter efter att personalen på sheltret fått reda på att han behandlats illa av sin ägare. Illa är verkligen milt uttryckt. Bardhi hade under längre tid levt i misär och blev dagligen misshandlad av sin ägare. När personal från Prishtina dog shelter kom för att ta ifrån ägaren sin hund var han slagen blodig över nosen, undernärd och extremt rädd.

Efter två dagar hos veterinären Avni Haxholli är nu Bardhi på benen och leker med sina nya kompisar på Prishtina dog shelter. Samtidigt som det är en obeskrivlig lycka att se en hund förändras så snabbt är det fullkomligt oförståeligt hur hemsk syn en del människor har på hundar i Kosovo.

Veterinären Avni Haxholli behandlar en av hundarna på sheltret som har fått ett sår på tassarna.

Namngav alla hundar

Tack vare ett generöst bidrag av Miwo Design med hundra ingraverade namnbrickor tillsammans med halsband från GG Hund och Katt, Gunilla Widén och Nya Varvets Hundskola i Göteborg har vi kunnat namnge alla hundra hundar. Det underlättar otroligt mycket för personalen då det i dagsläget är väldigt mycket hundar i sheltret. Men det ger också hundarna en identitet.

Under veckan har vi blivit intervjuade av Radio Kosova och Kosova Live TV, vi har då passat på att tacka alla våra svenska vänner. Utan allt stöd från dessa hade inte mycket av det vi gjort varit möjligt att genomföra.

Vi försöker nu få till ett möte med borgmästaren för Prishtina för att diskutera vad vi kan göra för att arbeta mer långsiktigt. Något måste staten göra och det genast!

Fortsättningen följer tisdagen  den 23 januari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret