Pollenallergi drabbar även hundar

Pollenallergi drabbar även hundar

Solen skiner, fåglarna kvittrar och i luften ligger det…pollen. Det är faktiskt inte bara vi människor som påverkas av pollen, även våra fyrbenta vänner kan vara pollenallergiker.

Pollenallergi kan uppstå tidigt hos hundar, ofta innan valpen ens är ett halvår gammal. Hundar med pollenallergi kan få rinniga och irriterade ögon, snuva, klåda och även irriterade öron och öronlappar.

Så här behandlar du

I och med att hundar tillbringar mycket tid utomhus är det svårt att helt undvika pollen. Men det går att behandla pollenallergi med hjälp av receptbelagda allergitabletter som innehåller antihistamin eller kortison. Det är dock bra att känna till att en sådan behandling mot pollenallergi kan göra hunden mer törstig och hungrig än vanligt.

Förutom tabletter så finns det medicinska schampon som stillar klådan från pollen. Schampot återfuktar också, vilket gör att mängden pollen som hunden kan ta upp genom huden minskar.

En hyposensibilisering är en immunbehandling mot allergi och vid svåra fall av allergier kan det vara möjligt att ta fram ett specialvaccin. Vaccinet innebär att hunden får små doser allergener som gör att hunden så småningom vänjer sig vid det ämne som orsakat allergin. Efter en sådan vaccineringskur kan hunden slippa sina besvär helt och hållet.

Teckna försäkring redan från början

Eftersom en pollenallergi ofta uppstår väldigt tidigt behöver hunden försäkras redan som valp för att en försäkring ska täcka. Teckna gärna en medicinförsäkring i samband med detta, eftersom en pollenallergisk hund ofta behöver få medicin under hela sitt liv, vilket kan leda till ganska stora kostnader.

Att ta reda på om din hund är allergisk mot pollen är enkelt – du går bara till veterinären och gör ett pricktest eller tar ett blodprov.

Aktuellt