Planera promenaden

Planera promenaden
Bland det bästa med att ha hund är att man kommer ut i alla väder. Men ärligt talat, det är kanske inte alltid det bara känns kul att kliva ut i spöregn eller 15 minus … Det händer också att promenaden inte blev så där mysig som du hade tänkt från början. Väder och vind är det svårt att styra över, men genom att lägga lite tid på att faktiskt förbereda dig inför promenaden har du alla chanser till en härlig stund med din hund.
Här är några tips:

1. Var rätt utrustad. Klä dig – och eventuellt hunden – efter väder. Om öronen direkt börjar värka av kylan, fötterna känns dyngsura eller du börjar svettas efter bara 200 meter är förutsättningarna rätt dåliga för att promenaden ska bli trivsam. Slarva inte, tänk inte ”det blir bara en snabb sväng, då står jag ut med att frysa lite”. Tänk i stället på vad bra ni mår om ni gick längre än planerat bara för att det var så skönt, trots att det var 11 minus!

2.  Fyll fickorna. Du har väl flera bajspåsar, eventuellt träningsgodis eller annat ni kan tänkas behöva? Undvik att ta med dig väska om du inte absolut behöver, eller välj ryggsäck, det är skönt att  kunna gå bekvämt och ha en hand fri.

3. Var aktiv och närvarande. Mindfulness, att vara i nuet, mår vi bra av på flera plan. Fokusera på att nu går vi här tillsammans, ha kontakt med hunden och var uppmärksam, både på vad hunden gör, det vackra i omgivningen men även på eventuella obehagligheter som kan dyka upp.  Mobilen? Den ligger i fickan på ljudlös, bredvid hörlurarna…

4. Gör er synliga. Använd reflexväst, lampor eller annat när det är mörkt ute, så att framför allt bilisterna ser er. Men även andra hundägare – och hundar –  uppskattar att slippa bli överraskade av att det helt plötsligt står en mörkklädd människa med en svart hund ett par meter in i skogen bredvid gångvägen …

5. Ha hunden kopplad. I alla fall om du inte är helt säker på att inkallningen är klockren eller vet att platsen du tänkt släppa hunden på är säker. Alltför många promenader slutar tråkigt för att man blev arg på hunden eller kanske själv blev utskälld. Eller ännu värre, en olycka. Visst ska hunden få springa av sig, men under kontrollerade former och kanske inte på  varje promenad.

6. Ta med en kompis. Ju fler desto bättre heter det ju, och ibland kan det vara trevligt att prata med en människa också, inte bara hunden … Får dessutom hunden en trevlig promenadkompis blir den mer aktiverad, även om hundarna inte leker utan bara promenerar tillsammans. De kommunicerar ju också, på sitt sätt. Kanske kan de dela med sig av bra tips till varandra om hur de ska uppfostra sin människa på bästa sätt?

Läs andra bra promenadtips:

Dra inte i kopplet! Tips på hur du tränar en dragig hund

Fixa en långlina

 

 

Aktuellt