Patienter med hund lever längre

Patienter med hund lever längre

Foto Getty Images

Att ha hund är en bra motivation för fysisk aktivitet, mindre social isolering, mer interaktion med andra människor. Det är också en viktig faktor i rehabilitering och välmående. Det säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi.

Nyligen publicerad forskning visar att patienter som äger hund löper lägre risk att dö under uppföljningen efter en hjärtinfarkt eller stroke. En tidigare studie som gjordes vid Uppsala universitet under 2017 visade, i likhet med annan svensk och internationell forskning, att personer som har hund mår bättre. Och hundägande är generellt kopplat till lägre dödlighet, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

I den senaste studien använde sig forskarna av information från Jordbruksverkets hundägareregister, Svenska Kennelklubbens register och det svenska Patientregistret. Man ville undersöka om hundägande har någon betydelse för överlevnaden hos människor som drabbats av stroke eller hjärtinfarkt. I studien ingick patienter i åldrarna 40 till 85 år som haft stroke eller hjärtinfarkt mellan åren 2001 och 2012.

Att ha hund en bra motivation

Med den samlade informationen kunde forskarna konstatera att hundägande har ett samband med bättre överlevnad i de båda kontrollerade patientgrupperna. Ensamstående personer med hjärtinfarkt var den grupp som påverkades starkast. Risken att dö under uppföljningen var 33 procent lägre för dessa patienter jämfört med patienter som inte hade hund.

”Social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död.” Det säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi och som har lett studien. ”Att ha hund är en bra motivation för fysisk aktivitet, mindre social isolering, mer interaktion med andra människor och en viktig faktor i rehabilitering och välmående.”

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret