Passar en riesen­schnauzer dig?

Passar en riesen­schnauzer dig?

Från herdehund till boskapsdrivare vidare till tjänste- och brukshund, det är lite snabbt vad en riesen­schnauzer har haft för arbetsområden genom tiderna. Den kraftfulla hundrasen med sitt respektingivande utseende är dock idag en trevlig och trofast familjehund.

  • När man pratar om riesenschnauzer så kommer ofta ord som livlig, robust, stark, tjurig och tillgiven upp som beskrivande egenskaper om rasen. Men även påhittigheten är något som den är känd för. Händer det inget så ser den till att det gör det, men helst med dig som kompanjon. En leksak som läggs framför fötterna på dig kan inte misstolkas. ”Kom! Vi leker”.
  • Flocken är dock viktig för rasen och hunden vaktar gärna det som den ser som sitt, både människor och saker.
  • I Tyskland är det här en tjänstehund inom polis och militär. Dess robusta och uthålliga egenskaper gör den till en stark och orädd arbetskamrat. Och att jobba, det måste en riesen få göra, så tänk på det om du har valt att ha detta stabila sällskap i din familj.
  • I rasen finns jaktlust. Förebygg den tidigt, eftersom rasen älskar uteliv och ni kommer att vistas utomhus mycket. Men tjata inte när du fostrar, ha tålamod och var konsekvent.
  • Fysiska utmaningar och mental stimulans gör en riesenschnauzer gott i kropp och själ. Det är genom arbete som den kan uppnå sin fulla potential och blir då en härlig familjehund och en trygg kompis.

 

Historia

På den tyska landsbygden fanns denna robusta arbetshund redan på 1700-talet. Där vallade den gårdens boskap och höll ovälkomna besökare borta från ägorna. Dess vaktande egenskaper gjorde att den runt sekelskiftet även blev eftertraktad i städerna som vakthund men även som tjänstehund hos militären. Till Sverige kom rasen runt 1930-talet och även här blev den attraktiv hos militären, och rasen var en av de första valpkullarna hos Arméns Hundskola. År 1947 förbjöds öronkupering i Sverige och i samma veva dök intresset för rasen. I början av 1960-talet ökade populariteten för riesenschnauzer igen och idag finns det närmare 2000 individer i Sverige.