Passar en Miniature american shepherd dig?

Passar en Miniature american shepherd dig?

Miniature american shepherd, eller MAS som den ofta kallas, är en relativt ny hundras i Sverige. 2018 blev den godkänd för utställning och hundsport.

Rasen kommer ursprungligen från USA där den skapades av små australian shepherd, en vallhundsras. Vallegenskaperna finns kvar hos de flesta miniature american shepherds, liksom viljan att arbeta och samarbeta med människor. Det är med andra ord en hund som vill ha action och passar till de flesta hundsporter.

En MAS ska vara en alert hund med energiska, lätta rörelser. Det är en vig och smidig hund, stark och uthållig.  

Storleken varierar från 33–46 cm, kroppen är något längre än hög. Pälsen är medellång med underull, färgerna många och färgteckningen mycket individuell. Hunden kan vara enfärgad eller melerad, med eller utan tanteckningar eller vita markeringar. Grundfärgen är svart eller röd till rödbrun. Svansen kan var lång, halv eller stubbsvans naturligt.

MAS ska ha ett uttrycksfullt huvud med mandelformade ögon som kan vara bruna i olika nyanser, blå eller melerade. Nostryffeln är svart eller leverbrun beroende på hundens pälsfärg.

För vilken typ av ägare passar en miniature american shepherd?

En MAS passar dig som aktivt vill arbeta med att stimulera hundens fysiska och psykiska behov. Den behöver arbeta både med kropp och knopp för att må bra.

Vad är lämplig aktivering?

Allt som innebär samarbete med ägaren till exempel spår, lydnad, nosework, rallylydnad, freestyle, agility och förstås vallning. Någon form av daglig aktivering. Även träning i att vara inaktiv och passiv behövs.

Vem ska inte köpa en MAS?

Den passar inte den som enbart söker en sällskapshund. Får den inte utlopp för sin energi och intelligens finns risk för att hunden, förutom att den känner sig otillfredställd och rastlös, tar till oönskade beteenden.

Finns det något särskilt man bör tänka om man är intresserad av rasen?

Det är en signalkänslig och reaktionssnabb hund som behöver aktiveras. Den kan ha lätt till skall och ha viss vaktinstinkt. Den kan även vara reserverad mot främmande människor. MASen har en stark flockkänsla och vill gärna samarbeta med sin flock. Pälsen är relativt lättskött, men behöver regelbunden genomkamning, särskilt när den fäller.  

Vad är det allra bästa med MASen?

Här är några kommentarer från ägare av rasen:
”En allsidig, lojal hund som älskar sin familj och kan vara med på det mesta.”
”Spännande individuella personligheter med stort hjärta, mycket smarta och kärleksfulla.”
”Gillar att jobba och träna och ger järnet i allt som jag presenterar för honom, bästa tränings och tävlingskompisen!”
”Gosiga, smarta, lättlärda, pajaser med mycket humor.”

Aktuellt