Passar en bearded collie dig?

Passar en bearded collie dig?

En bearded collie är en riktig mångsidig hund som gärna provar på de flesta aktiviteter som lydnad, agility, vallning, bruks, viltspår och freestyle.

I Svenska Kennelklubbens sammanfattning om rasen står bland annat: Rasen skall vara vaken, livlig, aktiv och ha gott självförtroende. En mentalt stabil och intelligent vallhund, utan några tecken på nervositet.

Bearded collie är en vallhund, en aktiv hund som är social och vill vara med. Den passar därför inte den som helst sitter framför datorn eller i soffan – i så fall kommer den troligen att möblera om därhemma.

Det räcker dock fint med skogspromenader, en bearded collie är full av upptäckarglädje och vet hur man roar sig själv.

Som beardisägare får man gärna vara utrustad med humor och fantasi, eftersom det inte alltid är den enklaste vägen som leder till målet. Man ska även vara beredd att lägga tid på pälsvård.

Historia

Trots att det inte finns särskilt mycket dokumentation kring rasens historia, anses det bekräftat att ursprunget kan härledas till 1500-talets Skottland då polska komondorliknande vallhundar blandades med skotska hundar. Resultatet blev hårt arbetande herdehundar som användes för att driva och vakta boskap.

Den första hunden av rasen kom till Sverige 1960 och blev på kort tid en omtyckt familjehund.

Mer info om rasen hittar du hos Specialklubben för bearded collie, www.sbc-beardedcollie.com/

Aktuellt