Passa dig för ehec-bakterien

Klappar du en ko under din vandring? Kom ihåg att tvätta händerna. Bild Getty Images

Passa dig för ehec-bakterien

Hundägare är för det mesta ett naturälskande folk som vandrar mycket i skog och mark, och i år blir det än mer besök efter vandringsleder, naturum och naturreservat i och med corona-pandemin. På dessa platser kan vi ofta träffa på andra djur och boskap och det kan vara på sin plats att påminna om att det finns andra smittor än Covid-19.

Det händer ganska ofta att naturreservat som vi besöker går genom hagar som betas av kossor. Picknick-platsen vi valt kanske tidigare har varit inhägnad för får och getter och spillning kan finnas kvar i markerna. I tarmen hos dessa nötkreatur, får och getter kan finnas en typ av bakterier, Ehec, som är farliga för oss människor.

Tvätta händerna

– Barn, och framför allt yngre barn, är känsligare för ehec-bakterien än vuxna och löper större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas. Dessutom stoppar de oftare händer och saker i munnen vilket ökar risken för smitta. God handhygien vid kontakt med djur och deras närmiljö är viktigt för att minska risken för att smittas, säger Mariann Dahlquist på Jordbruksverket.

Enkla råd för att undvika smitta

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten vid kontakt med djur
  • Ha inte picknick i betesmarker där det går djur
  • Tvätta händerna innan måltider och hjälp de yngre barnen med handtvätten
  • Bada inte där betesdjur kan gå ner i vattnet
  • Ehec-bakterien försvinner vid upphettning, så drick gårdens mjölk bara om den är värmebehandlad, exempelvis pastöriserad

 

 

Källa: Jordbruksverket

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret