PåskÄGGSTRA

I Sverige äter vi nära 2000 ton ägg under påsken. Men ska vovven också festa på ägg?

PåskÄGGSTRA

Låt gärna hunden få smaka ägg i påsk – men inga råa äggvitor!

Nu i påsk äter vi svenskar ungefär sex miljoner ägg – i timmen – vilket motsvarar ungefär 2 000 ton ägg under påskhelgen. Och visst kan du unna dig en rejäl äggfrossa, ägg är riktiga hälsobomber fyllda med protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer. Larmen om att det inte var bra med ägg för kolesterolets skull, verkar forskarna numera vara överens om inte stämmer.

Men hur är det med hunden?

Jo visst kan din hund äta ägg, det är nyttigt för dem också. En rå äggula brukar många ge för att hunden sägs få glansig päls av det; om det stämmer är osäkert, men det lär knappast göra någon skada så länge det är ett fräscht ägg.

I svenska kontrollerade ägg är också risken för bakterier, till exempel salmonella, ytterst liten. Hundar drabbas visserligen ytterst sällan av salmonella, det är vanligare hos katter.

Däremot ska man inte ge rå äggvita till hunden.

Det finns ämnen i rå äggvita som hindrar näringsupptaget av bland annat B-vitaminet biotin och protein. Om det slinker ned lite rå äggvita en enstaka gång är det ingen katastrof – men det bör inte ges regelbundet.

Ett kokt eller stekt ägg kan hunden däremot äta både gulan och vitan av. Men tänk på att ägg är energirikt, ungefär 75 kalorier innehåller ett normalstort ägg, vilket motsvarar ungefär en halv varmkorv.

Påskbus:

Att lägga ett kokt skalat ägg på golvet framför hunden kan vara riktigt underhållande om den aldrig sett ett kokt ägg förut.

Och vågar du göra påskutmaningen – att låta hunden hålla ett rått ägg?

Det går ut på att försöka få hunden att hålla ett rått ägg i munnen fem sekunder utan att krossa eller tappa det. Bara på kul, alltså, så var beredd med trasa även här. Artikelförfattarens hund klarade det på tredje försöket – så två äggkross blev det …

Chakina med ägg

Prenumerera på Härliga Hund? Ja tack.

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret