Papillon, liten, aktiv och alert

Till vänster phaléne Snow Life Diluna, till höger Le papillon ravissant Angeline the winner, båda ägda av Eugenia Kryuchkova från Ryssland. Foto Nadezhda Braninger

Månadens ras i tidningen

Papillon, liten, aktiv och alert

Papillonen är en livlig hund, som älskar att vara med där något händer. Den är lättanpassad och trivs därför ofta bra i olika miljöer. Det är en mycket klok och lättlärd hundras, populär i hundsporter som exempelvis rallylydnad och agility. Faktum är att Sveriges allra första lydnadschampion, 1963, var en papillon. Det är en liten hund med stor potential, som den förstås gärna vill få användning av. 

Intelligent och lättlärd

Papillonen har inga särskilt framavlade egenskaper som till exempel kamp, jakt- eller vaktinstinkt, även om den absolut kan göra sitt jobb som larmande vakthund. Den har en positiv grundsyn på livet och är mycket intelligent. Den har inget utpräglat stort flockbehov, utan du kan ofta lämna den ensam hemma utan problem om du vänjer den från början. Men ingen hund bör vara ensam mer än 4 – 5 timmar.

 Papillon och phaléne i princip samma ras

Papillonen har även en ”kusin” som ser likadan ut, fast med hängande öron, phaléne, hunden du ser till vänster på bilden. De är så nära släkt att de kan födas phaléne i en papillonkull och vice versa. ”Papillon” betyder på franska dagfjäril, ”phaléne” betyder nattfjäril. Det är i princip samma hund, men phaléne är ursprunget och inte lika vanlig hos oss som papillonen.

Vill du veta mer om papillon och träffa några ägare av rasen är den månadens ras i tidningen Härliga Hund 9/2019. Hittar du den inte i butik? Prenumerera här: https://harligahund.prenservice.se/

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret