Paddla med hund!

hund i kajak

Att glida fram på en stilla sjö, eller bland kobbar och skär i havsbandet, är en härlig upplevelse. Och kan du ta med jycken på färden blir det extra trevligt.

När Ninni Bäckström hoppade på ett jobb på Kajakparadiset i Sankt Annas skärgård så var det bara för hennes hund Milla att hänga med. Milla som tidigare varit älgjägare i Härjedalen fann sig nu tillrätta i kajaken på havets vågor i skärgården. Härliga Hund frågade Ninni om hennes bästa tips inför paddling med hunden som sällskap.

FLYTVÄST

Införskaffa en flytväst som är anpassad efter din hunds vikt och storlek. En flytväst med handtag på ryggen är praktiskt. Träna på att lyfta upp hunden i handtaget. En blöt hund är tung!

KORTA STRÄCKOR

Börja med korta turer så att hunden vänjer sig att ligga stilla i kajaken/kanoten. Kanske inte havet är den bästa platsen att börja träna på. Passerande motorbåtar kan ge vågor som gör att det gungar rejält. Det kanske känns bättre att träna i en mindre och lugnare sjö.

TEMPERAMENT

Du känner din hund bäst själv. Vad är den för typ? Klarar den av att sitta stilla den tid som du tänkt dig att ni ska vara ute på vattnet? Ha inte koppel på hunden. Det kan bli livsfarligt om något oförutsett händer.

ORO

Ser du på hunden att den är obekväm med situationen, lämna den hemma. Båda ska njuta av färden, annars är det ingen idé.

I KAJAKEN

Det kan bli blött i kajaken så ett liggunderlag är bättre för hunden än en filt som suger åt sig vatten.

FÖRBANDSLÅDAN

Ta med ett första-hjälpen-kit till både dig och din hund. Själv skar jag mig i foten på ett snäckskal under ett bad-stopp. Det blev att paddla hem utan att kunna trycka ner ena pedalen till rodret.

TA RAST

Blir ni ute på en längre tur så behöver ni gå i land och sträcka på benen och göra behov. Kom ihåg att ta med dricksvatten till er båda och något gott att äta.

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret