ANNONS: Sponsrat innehåll

Packlista för ett sportigt hundlov

Packlista för ett sportigt hundlov

Det är en kylslagen vinter i stort sett över hela landet, och nu är det sportlov! Många hundar har glädjen att få följa med ut i skog och mark, även i kallare klimat. Men vad ska man tänka på för att undvika skador och problem orsakade av kyla.

”Tänk förebyggande för att undvika problem”, säger veterinär Håkan Ekesbo på Evidensia Djursjukvård delar här med sig av sina bästa råd. ”Packa med detta på dagsturen så undviker ni att få problem och kan njuta av er gemensamma tur.”

”Ett ytterligare tips är att kolla upp vilka lokala veterinärer som finns och ladda ner appar till telefonveterinärer för att snabbt kunna agera ifall oturen är framme.”

Packlista för hundens sportlov

Liggunderlag

Ta med liggunderlag, täcke, tröja eller filt på turen. Även om det är sol och luften känns varm så ligger hunden direkt på snön, is eller fuktig mark då ni stannar för att vila. Hunden riskerar att drabbas av urinvägsinfektion, och en hanhund kan få problem med prostatan om de blir för kalla. Glöm inte heller att hundar inte får ligga för länge i en kall bil. Enligt lag krävs värme och tillsyn om det är under minus fem grader.

Salva

Salt och vasst grus kan skada hundens tassar, hur förhindrar man detta? Tvätta noga när ni har varit ute och torka ordentligt torrt. Smörj tassarna med fet salva, helst en salva med minimaltvatten, till exempel Inotyol eller Försvarets hudsalva, dessa finns hos apotek eller veterinär. Det ger extra skydd. Skor skyddar både tassar, sporrar och klor mot den hårda skaren (men även mot vassa stenar och salt) som kan ge skador både på tassar och klor.

När vårsolen värmer och snön blir till kramsnö kan det ställa till det för hundar med lång päls, det bildas lätt snöbollar som packas allt större där pälsen är lång. Klipp så hunden inte har så mycket päls, men undvik stubb. Även här kan salvan komma till nytta, den  förhindrar att snön fäster.

Skydd mot vind

Se upp med blåsten! Förutom att vind förstärker kyleffekten kan ett täcke på mindre hundar eller hundar med otillräcklig päls/hårlag behövs när vinden viner. Starka vindar med snö som yr kan föra med sig grus och riskera att skada eller irritera hornhinnan. Det finns skyddande gel (till exempel Aptus SentrX gel men det finns andra) att köpa i djurbutik eller hos din veterinär. Gelen kan både skydda och lindra vid besvär och fungerar bra som förebyggande.

Termos med ljummet vatten

Termos med ljummet vatten. Jo, även hunden mår bra av att få i sig lite ljummen vätska, en hund som är ute i spår och mark under långa dagar behöver fylla på med vätska. Hundar ska inte äta kall snö. Det är okej att leka och få i sig lite snö, men att enbart ge snö istället för vätska är inte bra. Tänk även på att vid lek med snö kan det finnas risk att i snön döljs stenar, salt och annat skadligt.

Extra energi

Extra energi, om ni ska ni ut på riktig långtur. Håkan tipsar om näringsburkar a/d, CN eller liknande ”sport support”, finns i djurbutik eller veterinär.

Aktuellt