Protein och fibrer hjälper överviktiga hundar

Protein och fibrer hjälper överviktiga hundar

En kost med högt proteininnehåll och som är rik på fibrer hjälper överviktiga hundar. Det visar en ny studie.

Övervikt är ett välfärdsproblem. Inte bara hos människor utan även hos våra husdjur. En överviktig hund har högre risk, precis som människor, att drabbas av vissa sjukdomar och även ett kortare liv.

Protein och fibrer

Men nu visar denna nya studie att hundar på bara 24 veckor kan få hjälp. En väl balanserad kost med högre proteininnehåll, rikligare på fibrer och med lägre kolhydrathalt får hundar att gå ner i vikt. Studien visade dessutom att hundarnas kroppssammansättning och inflammatoriska markörer förändrades över tiden. Precis som de positiva förändringar som ses hos människor som går på liknande dieter. 

Hundarna nådde en hälsosammare vikt, utan att förlora för mycket muskelmassa, och deras triglycerider, insulin och inflammatoriska markörer minskade alla med viktminskning. (I vårt blod finns i huvudsak två olika sorters fett, nämligen kolestorol och triglycerider. Triglycerider använder kroppen som energikälla, medan kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer av hormoner.)

Det visar en ny studie utförd på University of Illinois Urbana-Champaign. Kelly Swanson, professor i djurvetenskap, ledde den nya forskningen.

Kortare livslängd

”Tidigare studier har visat att övervikt och fetma leder till en kortare livslängd och lägre livskvalitet – hos hundar och människor”, sa Swanson. ”Några av de problem vi ser hos människor med fetma förekommer även hos hundar. Det finns extra stress på lederna, det finns en intolerans mot träning och värme; det finns också glukosintolerans, insulinresistens.”

Studien är unik, eftersom den också mätte förändringar i hundarnas mikrobiella förändringar i tarmarna. Och även här antyddes positiva effekter av den nya kosten. Dels sjönk halten av ammoniak. 

Andra effekter

Hundar som gick ner i vikt hade också ökningar av andelen bakterier av släktet Allobaculum. Tidigare studier har visat att det kan kopplas samman med förbättrade antiinflammatoriska och anticancerogena effekter i tarmen.

Aktuellt