Om kaxiga kåta hundar om våren

Om kaxiga kåta hundar om våren

Varje år är den magisk. Våren. Genom torra löv, avlidet gräs och dammigt grus tränger knoppar envist fram och sträcker sig mot solen som äntligen är på dagligt besök. Även hundar känner av våren!

Träden skakar av sig döda grenar och puttar väck knoppfjällen så att nya grenskott kan pressa sig fram. Allt det frusna, bleka och dova lämnas bakom. Plats finns bara för den energiska våren. Tussilago, tranor, utemöbler och nysopade gator. Ljudet av cykeldäck mot grus och fågelkvitter. Röda ögon och snuviga näsor. Och kaxiga, kåta hundar…

Ludde juckar mot soffkudden

För mig är ett vårtecken (utöver att Krutor lägger lejonmanen på hyllan och istället glider runt i militär-snagg) att hundägare ringer angående hundar som börjat bete sig märkligt. Plötsligt ”överreagerar” Fido vid lek med gänget i hundrastgården. Hanhunds-bästisarna i byn tjafsar över tiken nästgårds. Utan orsak har Snobben börjat göra utfall i koppel, han som brukar vara så sansad… Och Molly har börjat rymma och Ludde juckar på soffkuddar igen. Ibland har orsakerna bakom beteendeförändringarna ingenting med vårlökar att göra. Men ofta spelar den in.

Vår betyder hormonförändring

Visst känner våra hundar av våren. Och för dem innebär den främst en sak: Sex! För hundar betyder videkissar och snödroppar att det är dags att föröka sig så att valparna föds under den undersköna ljumna försommaren. Den tiden på året och allt vad den för med sig optimerar nämligen avkommans överlevnad. Natur och djur är bra på tajming.

Så när solen hedrar oss med sitt umgänge och dagarna blir längre producerar hundar av den orsaken mindre mängder melatonin (ett sovreglerande hormon). Den lägre dosen leder till ökad vakenhet och ökar produktionen av könshormon. Och på så vis influerar soltimmar och melatoninnivåer reproduktiva beteenden hos våra hundar. Även kastrater kan få vårkänslor då testosteron även produceras i binjurarna om än i mycket mindre mängd än i testiklarna. Vår = hormonförändring→som påverkar hundars känsloliv → vilket förändrar deras beteenden. Och det blir kåta hundar.

Vissa blir outhärdliga

Våra kära hundar kan till följd av allt detta förändras en aning. Medan vi krattar löv och dammar av hojen börjar de speja och spana efter det motsatta könet i större utsträckning, nosar längre i kissfläckar från andra och vill gärna följa efter andra hundars doftstråk. De kanske små skvätter oftare än vanligt, provar på att rymma lite, kanske börjar de konkurrera med andra hundar av samma kön i större utsträckning än vanligt. Hur mycket de förändras är individuellt. Vissa märker man ingen skillnad på alls. Medan andra blir outhärdliga vårtid (vanligare bland urhundar och okastrerade hundar som lever i flock).

Så förebygger du

För de flesta räcker det med att förstå varför hunden gör som han/hon gör och vänta ut en övergående fas. Men om beteendeförändringen återkommer varje vår och dessutom leder till onödiga konflikter och problem kan det vara klokt att förebygga. Undvika ”umgänge” med främmande hundar av samma kön, sära på okastrerade tikar och hanar i samma flock. Låt hunden vara ute i lina under uppsikt om tomten inte har staket (tjuvparningar är vanligare vårtid).

För vissa hundar kan ökad aktivering göra susen. Gärna fysiska utmaningar som kräver impulsivitet och kraft. Det mod som testosteronet orsakar behöver ta vägen någonstans. Balansövningar, kamplekar och drag. Att få rusa, skena, hoppa och hugga tag i en kamptrasa och ruska kan vara bra. Vid grava problem är en kemisk kastration som löper över våren effektivt. Ett mildare alternativ är ett kosttillskott innehållande munkpeppar som balanserar skenande hormoner.

Så om du är en av många som belåtet ser ljuset väcka liv i det grå samtidigt som du förundras över din jyckes nyfunna målsättning i livet så hoppas jag ovanstående hjälper dig.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se