Om frihet och jul

Om frihet och jul

Ibland gör han det. Rusar i fatt oss, förbi och vidare mot oändligheten. Lille Krutor som är större än de flesta. Han ser lycklig ut när han gör så.

Vinden får öronen att dansa och svansen vecklas ut av framfarten. De små lurviga benen galopperar rytmiskt, tassarna vidrör knappt marken. Han flyger. Jag tror han känner sig fri.

Inte för att han är koppellös utan för att han är fri. I själen, i sinnet och i kroppen, samtidigt. Han är frisk, mår väl och har oftast möjlighet att göra som han behagar. Hans tibetanska lilla hjärta leder honom i livet och ingen stoppar honom. För vi vet, att han vet, vad som är rätt för honom. Om jag inte måste begränsa så låter jag det vara. Att beröva något sin frihetskänsla tror jag inte på. Det finns ingen kärlek i det. Jag är som varmast inombords när dem jag älskar är sanna sig själva, när de virvlar i vinden och gör piruetter i precis sin takt.

Relationen människa-hund

Egentligen spelar det ingen roll om vi syftar på relationen människa-hund, hund-hund, människa-människa. Relation som relation. Begränsa och hämma, blockera och belasta kan vi göra medvetet eller omedvetet, men det leder nog aldrig till något gott. Krav, förväntningar, saknad och förgångna referensramar om hur saker tros vara är segt som knäck.

Speciellt i juletider. Det är få som rent och i ro ser framemot julen. Ofta är den fylld av just krav, måsten och förväntningar. Jag försöker finna tillit i att det blir som det ska vara. Byta förväntningar mot förhoppningar, saknad mot längtan, krav mot önskningar. Tar man livet för vad det är och som det kommer genomlevs det inte, då upplevs det. Och det är nog meningen så. När vi släpper begäran och inte förmodar hur våra hundar eller medmänniskor ska agera då kommer vi kunna tolka deras handlingar rent och samspela på ett mer balanserat sätt. Ett sätt som inte belastar. Ett sätt som blir vinden deras öron kan dansa i. Det är nog meningen så.

En magisk jul

Jag vill önskar er alla en magisk jul! Kanske en fylld med värme, lussebullar, möten, choklad, skratt, sprakande brasor och snöbollskrig, om så är meningen. Jag hoppas ni får andas i takt med dem ni älskar. Jag hoppas ni får vara fria. Jag tror tomten önskar sig det.

God Jul!/

Carro, Krutor och Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Övningen ”dirigenten”

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…