Nytt hopp för fyrverkerifria nyårsaftnar

Nytt hopp för fyrverkerifria nyårsaftnar

Det finns ett beslut att se över MSB:s, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, föreskrifter där det regleras viken typ av fyrverkerier som allmänheten får hantera utan tillstånd eller särskild utbildning.

-Hur dessa föreskrifter slutligen kommer att utformas återstår att ske. Det är det arbete vi har påbörjat, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschef på MSB. Föreskrifterna är ännu inte beslutade utan detta förväntas ske i början av 2019.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna, säger Erik Nilsson, ordförande i SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, till SVT. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året.

I januari  i år föreslog SFB ett förbud mot försäljning av fyrverkerier av rakettyp. Det innefattar fyrverkeripjäser på en pinne som flyger upp och exploderar högt i luften genom en inbyggd drivladdning.

Enligt dagens Expressen så kommer reglerna kring avfyrning av fyrverkerier skärpas enligt ett nytt beslut från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och enligt ett inslag på SVT beräknas de nya reglerna träda i kraft i mitten av 2019. Hädanefter kommer en avslutad utbildning, som godkänns av myndigheten, krävas för att få tillstånd att skjuta raketer.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att få den utvalda

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…