Yorkshireterrier – robust kamrat i litet format
En york tar på sig rollen som sin familjs vakt. På stabila tassar låter den ovälkomna besökare förstå att den inte viker ner sig på grund av sin litenhet. Det här är en tuffing. Foto: Getty Images

Yorkshireterrier - robust kamrat i litet format

Yorkshireterriern är en av de minsta hundraserna i världen men det betyder inte att den inte kan ta för sig när det gäller.

Det är damerna i den engelska överklassen som vi kan tacka för att rasen år 1911 för första gången landsteg i Sverige. Den hade då funnits i Storbritannien sedan 1800-talet och var alltså de välbeställdas behändiga lilla sällskapshund.

Mycket hund

Det är mycket hund i en york. Den är en livlig och sportig följeslagare som gillar att röra på sig. Att köra nose work, rallylydnad eller någon annan aktivitet där den får jobba med kropp och knopp tycker den är toppen. Instinkten att jaga hänger kvar i denna till storleken lilla hundras som tidigare användes som råttfångare. Yorken är en populär utställningsras och är en fröjd att skåda i utställningsringen. Med en stolt och stram hållning låter den oss beskåda den vackra hund den är. Svenska kennelklubbens ord om rasen är bland annat; Yorkshireterrier skall vara en alert och intelligent dvärgterrier. Den skall vara livlig med ett stabilt sinnelag.

BLIR YORKEN DITT VAL?

  • I en liten york finns mycket sällskap att hämta. Det är en hund som passar de flesta. Den gillar att vara ute och röra på sig precis som alla hundar gör men den kräver inga långa motionsrundor. Om det finns mindre barn i familjen så bör man komma ihåg att denna terrier är tunn och kan lätt komma till skada om den hanteras oförståndigt. En bra och tidig fostran gör både hund och familj trygg och tillfreds. Yorkshireterriern fäller inte päls och anses därför vara en av de bättre raserna för allergiker.
  • Mer om yorkien hittar du på rasklubben Svenska Yorkshireterriersällskapet, www.sys.se