Yoga Girl: ”Jag ger inte upp en enda hund”
Ett liv utan hundar vore inget riktigt liv för Rachel Bråthén. Hon och maken Dennis kämpar för Arubas gatuhundar.

Yoga Girl: "Jag ger inte upp en enda hund"

Rachel Bråthén har gjort kometkarriär på sociala medier som Yoga Girl. Till vardags lever hon i västindiska Aruba. Men vi fick träffa henne under en av alla resor då hon har yoga­klasser för sina fans.

Det är inte så många som vet vem Rachel Bråthén är, men Yoga Girl är det desto fler som känner till. Om inte annat de två miljoner som följer henne på Instagram och andra sociala medier. Rachel reser också runt på turnéer och håller i yogaworkshoppar och signerar böcker.
Vi hinner träffa Rachel och hennes man Dennis en stund när de är på mellanlandning i Stockholm. Samma morgon har hon kommit från Göteborg, och nästa dag väntar en stor workshop i Uppsala.
Maken Dennis och italienska vinthunden Ringo är alltid med när Rachel är ute och reser, de står för tryggheten.
– Ringo är minst sagt resvan, han har säkert varit i trettio länder redan. Men bara han är med oss är han lugn, då spelar det ingen roll var vi är. Och jag blir lugn av att ha honom med mig, säger Rachel och stryker Ringo över den silkeslena pannan.

I Costa Rica hittade Rachel sig själv. På Aruba hittade hon kärleken och ett nytt hem.

Historien om Rachels liv är lite som en saga, nästan för bra för att vara sann. Efter några år av struligt tonårsliv hemma i Sverige, med fester och drickande, beslöt sig Rachel för att lämna Sverige efter studenten. Hon tyckte att det var grått och kallt här och längtade efter något nytt. Eftersom hon redan kunde spanska ville hon gärna åka till ett spansktalande land, och valet föll på Costa Rica. Tillsammans med ett par kompisar drog hon iväg, och det som för dem blev en spännande backpacker-resa blev för Rachel början till ett nytt liv.
– Jag blev kvar nästan tre år i Costa Rica, och det var då jag började hålla på med yoga jättemycket, varje dag. Jag jobbade som servitris och bodde superenkelt och tog mig an en gatuhund, Quila, som jag fortfarande har. Jag lade om kosten helt också, och blev vegan. Efter några månader blev jag av med alla allergier jag haft som barn, mot pälsdjur, pollen, nötter och annat.

Se smakprov på yoga med Yoga Girl

Yoga – lätt som en plätt

Yoga som hundägare är inte det lättaste …

Allt började kännas mer harmoniskt i Rachel, det rastlösa som rev och slet i henne när hon var yngre föll sakta men säkert bort. Nu visste hon vad hon mådde bra av: yoga och bra kost. Efter två och ett halvt år åkte hon på semester till Aruba. Dag två på paradisön klev hon in i Dennis surfshop, och ja, på den vägen är det.
– Det var det, som Rachel uttrycker det.

På blixtvisit i Stockholm! Rachel har ett hektiskt schema. Men Ringo hjälper henne att behålla lugnet. Ringos fina halsband kommer från Barcelona Dogs.

Lika självklart som yogan kommit in i hennes liv för att stanna var hon säker på sin kärlek till Dennis från start. Hon åkte tillbaka till Costa Rica, plockade ihop sitt pick och pack och flyttade ihop med honom på Aruba. Hunden Quila följde med förstås.
– Sedan började jag ge yogaklasser på ett hotell där. Det fanns ingen riktig yogacommunity på ön då, så jag hade tur med tajmingen, kan man säga. Och så började jag lägga upp bilder på Facebook och så småningom Instagram, och ja, på den vägen är det.
Resten är, som man säger, historia. Antalet följare växte lavinartat, och nu tre år senare är de uppe i den svindlande siffran av närmare två miljoner, om man räknar ihop de olika plattformarna. Rachel säger själv att hon tror att hemligheten bakom succén är att hon förutom att lägga upp snygga och inspirerande yogabilder också bjuder på sig själv och inte mörkar om hon känner sig låg ibland.

Ringo lär 'mamma' göra hunden.

Men även om yogan och allt kring Yoga Girl upptar mycket av Rachels tid finns det ett annat minst lika viktigt spår i hennes liv – hundarna. Fick Rachel bestämma skulle hon och Dennis ta sig an varenda gatuhund på hela Aruba, men Dennis är hennes ”voice of reason”, som hon säger, den som vänligt men bestämt säger nej när det blir för mycket.
– Jag hade bara varit två veckor på Aruba när jag hittade en övergiven och nästan nyfödd hundvalp bredvid en soptunna. Han var svullen och kunde knappt gå, och jag tog genast hem honom. Dennis tyckte först inte att det var någon jättebra idé, men det gick inte att motstå Sgt Pepper, som vi döpte honom till.
Pepper blev som deras gemensamma bebis. Han växte sig stor och stark, såg ut lite som en svart labrador, och de älskade honom vanvettigt mycket, förstås.
– Men förra året dog han plötsligt, fyra år gammal, det var jättehemskt. Man märkte ingenting, ena dagen var han precis som vanligt, sedan blev han sjuk och dog efter bara några dagar. Det visade sig vara fästingsjukan.
Sgt Pepper har nu fått ge namn åt en organisation som Rachel och Dennis har för att hjälpa gatuhundar, Sgt Pepper’s Friends. De tar sig an gatuhundar, vaccinerar dem och ger dem den vård de behöver, och när de sedan vuxit till sig eller tillfrisknat adopteras de vidare till andra familjer. Hela fem personer jobbar numera med organisationen.
– Vi försöker hitta familjer på Aruba först och främst, men det är inte så lätt eftersom alla redan har hundar där. Så det blir mycket USA och Kanada, eftersom det ligger närmast till hands. Det svåra just nu är att hitta personer som kan flyga med hundarna när de ska placeras i familjer, de kan ju inte åka i väg på egen hand.

”Jag hade bara varit två veckor på Aruba när jag hittade en övergiven hundvalp vid en soptunna”

På Aruba finns fullt av gatuhundar, Rachel säger att i närheten av deras hus bor en flock mer eller mindre vilda hundar, runt tjugo stycken.
– Ibland ser man att någon av dem verkligen behöver hjälp, till exempel om man märker att en tik är dräktig. Det kan vara svårt att fånga in de här hundarna, en gång höll vi på i två veckor med att försöka fånga en hund som blivit påkörd. Sådana hundar kostar förstås mycket att rädda, det blir höga veterinärkostnader. Men mitt motto är att jag inte vill ge upp en enda hund. Målet är att vi ska ha ett eget ”shelter” där vi kan ha en veterinär som kommer och där man kan separera hundarna från varandra.

Yoga Girl-följare kan då och då se Ringo träna yoga ihop med matte.

Som det nu är, med ständiga ”gäster” i huset, blir det ibland lite påfrestande för Rachels och Dennis tre egna hundar. Men Ringo vet att han har en alldeles särskild plats i Rachels liv. Han är den som alltid får följa med, och som alltid får sova i hennes säng, tätt intill henne.
Hon skaffade Ringo under en stor USA-turné där hon reste runt och signerade böcker och hade yogaklasser med enorma mängder människor. De andra hundarna kan hon inte ta med på sina resor, och hon längtade efter en liten hund som hon alltid skulle kunna ha med sig.
– När jag såg Ringo var det ingen tvekan, honom skulle jag ha, säger Rachel.
På många av de bilder som Rachel lägger upp på Instagram finns Ringo vid hennes sida och ser ut att göra yoga även han. Rachel har faktiskt även haft yogaklasser för hundar, det kallas doga och är ganska så ”kaotiskt”, berättar Rachel.
Ringo börjar tröttna på att bli fotograferad nu, trött på allt ropande och prasslande vi håller på med för att få honom att titta in i kameran. Vi tar en paus för att kolla i datorn om det blev några bra bilder. Det blev det, förstås, hur skulle det kunna bli annat med så vackra modeller?
– Ringo can’t wait to share this on his Instagram, säger Rachel förtjust till Dennis.
Ringo ser måttligt intresserad ut. Helst vill han nog bara lägga sig under ett varmt täcke just nu. Med matte tätt intill.

Här hittar du Rachel på Instagram!

Se smakprov på yoga med Yoga Girl.

Yoga – lätt som en plätt

Yoga som hundägare är inte det lättaste …

Artikeln har tidigare publicerats i Härliga Hund nr 10-2015.

Läs också:

Deckardrottningen Åsa Larsson och Trassel

Lär dig massera din hund