Xylitol är farligt för hundar

Xylitol är farligt för hundar

Hundar och katter är mycket känsliga för xylitol, men det händer sällan att en katt vräker i sig av ämnet. Hunden däremot bör man hålla på avstånd från tuggummipåsen.

Risken för att hundar kan få i sig produkter sötade med xylitol ökar eftersom fler tillverkare använder xylitol som sötningsmedel i till exempel godis och andra lättprodukter.

Xylitol är en socker-alkohol som bland annat används som sötningsmedel. Väldigt lite xylitol kan skada din hund rätt mycket.

Så lite som 0,1 gram xylitol per kilo kan orsaka hypoglykemi, det vill säga att hundens blodsocker rasar. Det betyder att en tuggummidyna (otuggad) som innehåller 66 procent xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund som väger under 15 kilogram. Två dynor kan orsaka det samma hos en hund som väger 20 till 30 kilogram.

Hypoglykemin märker man av på 10 till 15 minuter och den syns som apati, darrningar, trötthet och i värsta fall kollaps och andra anfallssymptom.

Kolhydratrik kost hjälper mot hyperglykemi.

Om hunden ätit hela påsen
Så lite som ett halvt gram xylitol per kilo kan orsaka skador på hundens lever.

Levertoxiciteten märker man av först då det gått 9 till 72 timmar efter att hunden ätit xylitol. Den visar sig som apati, diarré, uppkastningar, blödningar, gula ögonvitor och slemhinnor (ikterus). I värsta fall förekommer anfall och rubbningar i medvetandet.

Om hunden ätit så mycket xylitol att det finns risk för leverskador är den första åtgärden att försöka få hunden att kasta upp. Om den är vid gott medvetande är nästa steg att ge den mycket mat, gärna kolhydratrik sådan.

Har hunden tappat medvetandet kan du försöka ge den sockervätska eller honung på tungan eller tandköttet. Sedan är det viktigt att åka till veterinären.

Koltabletter hjälper inte då hunden ätit xylitol. svenska.yle.fi

Läs också:
Se upp för den lömska glykolen
9 frågor & svar om hundens tänder