”Weight pull är bra för alla hundar”

”Weight pull är bra för alla hundar”

Bosse är starkare än man kan tro. På Solvalla Hund & Husdjurs Expo kollade Härliga Hund in honom när han drog en vagn lastad med vikter på totalt 145 kilo.

 

Men det var bara uppvisning det. Bosse, som egentligen heter Moccis Bunnahabhain (Moccis efter kenneln och Bunnahabhain efter whiskyn – alla i Bosses kull har whiskynamn), kan mer än så, berättar matte Sonja Engberg.

Bosse är väldigt stark?
– Ja, han är jätteduktig på att dra. Vi har hållit på att träna i 8 år. Och han har varit med och tävlat sedan 2009.

Och tävlat framgångsrikt?
– Ja, han är trefaldig SM- och EM-mästare i sin klass. Nu har vi tagit det lite lugnt i ett par år med tävlandet, men det är kul att vara med här på uppvisningen. I dag på förmiddagen körde han 200 kilo. Han är jätteduktig. Han blir 12 år i november.

Hur mycket har han dragit som mest?
– Det var när han vann Majdraget i Torsby 2012, då drog han 340 kilo. Eller 69,39 pound for pound, det vill säga hur många gånger de drar sin egen vikt. Och det är ju jättebra för en så liten hund.

Men kan det verkligen vara bra?
– Så mycket drar de ju bara på tävling. Man maxar aldrig så mycket annars. Sen kör man träning med kätting. Det är superbra träning för hela hunden. Det som är bra med den här sporten är att det passar alla raser. Det stärker hela kroppen.

Så alla hundar kan köra weight pull?
– Ja, men det som är jätteviktigt när man börjar med weight pull är att man har den här speciella selen som är gjord för att dra tyngder med. Tyngdpunkten ligger lågt och gör att hunden inte blir felbelastad.

Hur börjar man träna?
– Man lägger på 10 procent av hundens vikt i kätting. Jag tycker att det är bäst att ha kätting. En del fördrar däck, men jag är inte så förtjust i det. Det blir ryck och det är inte så bra. Med kätting kan man lätt variera träningen, köra intervallträning då man lägger på lite extra kätting en bit och sen tar av och kör lite lättare en liten bit.

Men Bosse har mer på sitt CV?
– Ja, han är svensk champion också, så han har några valpar efter sig – 32 stycken närmare bestämt. Men det var länge sen han jobbade på den biten.

Nu drar han i stället?
– Ja, nu håller formen.