VM-succé för Jenny och Lilli

VM-succé för Jenny och Lilli

Unknown kopia

Möt Jenny Damm, 37 år, och Lilli, 3 år, som tog guld i hoppklass lag, guld i individuell agilityklass samt individuellt silver totalt på VM i Luxenburg den 11–14 september.

Det går bra för dig och svensk agility just nu?
– Ja, tidigare i somras vann vi även European Open i Ungern och Nordiska mästerskapen.

Så du var en av favoriterna, var det nervöst?
– Ja, klart man är nervös, men på ett positivt sätt. Det går inte att vara för nervös, man måste kunna satsa allt.

Vad gör Lilli så bra?
– Hon är en mycket speciell hund, en orädd träningsnarkoman, en intelligent hund med starkt fokus och mycket humor. Vi har ju rest i hela världen och det är inga som helst problem. Hon gillar att flyga.
Hon är ganska liten men nu har vi tävlat i drygt ett år och hon har visat att hon klarar konkurrensen från de större hundarna. Hon är snabb och har bra acceleration, och hon fortsätter att utvecklas.

Hur länge har du tränat Lilli?
– Hon är tre år nu och jag och hennes ägare Jeanette Johansson har tränat henne sen hon var åtta veckor. Men först bara trix och skoj för att hon skulle få bra kroppskontroll. Vid 10 månader ungefär började vi med agilityträning. Men inte så fysiskt krävande med höga hopp och så, det gick mest ut på att lära henne kommandon, svängar och tunnlar.

Är agility stort i världen?
– Omkring 40 länder var representerade under sommarens mästerskap så det visar ju på en ganska stor bredd. Sverige har cirka 4 000 registrerade förare och säkert 1 500 hundar till för det är många som har fler än en hund. Sedan är det kanske ytterligare 2 000 som håller på med agility men som inte tävlar aktivt.

Har du tränat med hundar hela livet?
– Nej, jag började med hästar faktiskt. Men 1994 köpte jag min första egna hund och började träna lydnad. Och 1997 gick jag en agilitykurs och senare instruktörsutbildning och började snart tävla. Så nu är det bara hundar som gäller.

Du försörjer dig som hundtränare. Finns det några pengar i sporten?
– Jag håller kurser både hemma och runt om i hela världen. Men i somras var det faktiskt 10 000 kronor i vinstpengar för första gången på Guldagility i Kalmar – och den vann vi.

Dina bästa tips till nybörjaren?
– Träna mycket trix i början – det stärker relationen till din hund. Kolla runt på nätet, där finns mycket information och många bra bloggar. Man kan också gå med i en klubb och lära sig där. Men det är viktigt att tänka själv, vara kritisk och inte bara lyssna på vad andra säger. Och så ska man ha kul!
Man kan träna på en klubb eller hemma i trädgården. Jag började hemma, byggde egna hinder – det gäller att vara kreativ och utgå från de förutsättningar man har. För det här är en sport för alla, och nästan alla hundar tycker att det är kul.

Hur belönar du dina hundar?
– Jag tycker att det är roligast med leksaker, kampleksaker o dyl. Andra föredrar godis. Och det funkar ju förstås, men vid agilityträning är leksaker att föredra, det gynnar samspelet mellan dig och din hund.

Läs mer om svenska landslaget i agility här. Och mer om Agility-VM här.