Vilken uppgift har din hund?
Alltså, min uppgift i min familj och flock är att ta hand om skorna och se till att de ligger där de ska!

Vilken uppgift har din hund?

Många hundar har idag viktiga uppgifter, man skulle faktiskt kunna kalla det för arbete. De gör ovärderliga insatser som räddningshundar, assistanshundar, vårdhundar. Men egentligen har nästan alla hundar någon slags uppgift – vilken är din hunds?

Min egen hund, Jack, som är welsh spinger spaniel, har flera uppgifter hemma, som promenadsällskap, vårdhund åt farföräldrarna och en vänlig själ att mysa med för barnen. Men den uppgift som han själv tycker är viktigast tror jag faktiskt är att ta emot mig när jag kommer hem efter arbetet. Då möter han mig på trappen och bär mina cykelhandskar in i huset och lägger dem, kanske inte alltid på en så lätthittad plats. Inte alla gånger ens på samma plats. Men det är ändå en mycket viktig uppgift, detta att bära cykelhandskarna in i huset åt mig. De är vi båda rörande eniga om.

Att vara behövd

En uppgift kanske är att tala om för husse och matte att det kommer besök, utifall att de skulle missa det. Eller skvallra om fåglar eller rådjur, eller bära viktiga saker.

I en äldre blogg av Carro Alupo skriver hon bland annat:

.. det känns tryggt att vara behövd som hund. Att inte besitta en egenskap som gynnar flocken kan skapa oro. Då är man en belastning snarare än en tillgång. Ibland träffar jag uppgiftslösa hundar som vankar. Att lösa känslan att vara behövd kan vara en viktig del av träningsprogrammet. Det där var viktigt. Att lösa den känslan. Det är känslan av att vara behövd som behöver infinna sig. Det handlar alltså inte om att aktivera mera eller ge hunden ett rasanpassat arbete. Det handlar om att låta hunden vara ett av kugghjulen i urtavlan, att få bidra till helhetens funktionalitet. Sånt är viktigt för hundar.”

Din hund hemma har säkert en uppgift eller fler, berätta gärna om vilka och vad.

Vill du läsa hela bloggen om att vara behövd som hund?

Carros blogg: Att vara behövd som hund