Vi skaffade en hund till!
När en hund inte räcker. Då måste det bli en till. Gibson fick en till hundkompis när lilla Iris flyttade in. Fotograf: Andrea Turander

Vi skaffade en hund till!

Varför ska en nöja sig med en hund? När det säkert blir dubbelt så roligt med två! Härliga Hund har träffat Andrea Turander som efter lång betänketid inte längre kunde stå emot längtan efter att dubbla hundantalet i familjen.

I familjen finns sen sex år tillbaka Gibson, en terrier brasileiro, som Andrea tränar och tävlar med i agility. Och nu för bara någon vecka sen, kom lilla Iris, även hon en terrrier brasiliero.

Ni har skaffat en hund till. Hur kom det sig?

Ja visst är det tokigt, plötsligt har vi en hund till. Jag har länge funderat på om, och i så fall när, vi skulle skaffa en till. Men övriga i familjen har inte varit lika intresserade. Så föddes den här kullen och jag följde uppdateringar på Facebook varje dag och suktade. När erbjudandet om en brun liten tik kom var det helt enkelt oemotståndligt. Så Iris, Itanema Iris da Pedra Filosofal, flyttade hem till oss när hon var 15 veckor. 

Berätta lite om nykomlingen? 

Iris är en riktig liten filur som är överallt och ingenstans hela tiden. Otroligt olik Gibson som var en ganska försiktig valp som hela tiden ville göra ”rätt”. Men hon har ett bra psyke, är väldigt nyfiken och vansinnigt kelig och lekfull.

Hur hanterar din äldre hund Gibson det hela?

Gibson var de första veckorna väldigt avvaktande och tyckte nog hon var totalt onödig. Blev en riktig surgubbe, vilket gjorde så ont i mitt hjärta. Min glada lekfulla Gibson bara muttrade och drog sig undan. Men för några dagar sedan tog jag med dem båda till agilityhallen och där var det som att något lossnade. Plötsligt tyckte han att hon var lite skoj trots allt. Och det bästa av allt är att han åter är sitt glada lekfulla jag hemma.

Vad har blivit lite svårare än ni trodde?

Det som varit motigare än jag trott är att Gibson blev så påverkad i början. Det trodde jag inte innan eftersom vi har varit hundvakter så många gånger åt andra hundar. Då har han inte brytt sig, men nu var det annorlunda. 

Vad är målsättningen med den nya lilla vovven?

Den största anledningen till att jag funderat på en hund till är för agilityn. Gibson blir 6 år nu och jag vill börja träna nästa hund innan Gibson blir för gammal. Det dröjer 1 1/2 år innan Iris får tävla.

Vad tror du, blir det en hund nummer tre om något år?

Tror inte det blir en tredje hund, det här räcker fint. En sak jag verkligen inser nu är hur otroligt lätt Gibson var som valp. Ett nej var ett nej som aldrig ifrågasattes. Det här lilla yrvädret hittar på bus exakt hela tiden.

Dina bästa tips till de som tänker skaffa hund nr 2?

För att få Gibson att slappna av och låta Iris var med har jag verkligen tänkt på att han behöver sin egen tid. Och att han har fått behålla sin vanor och sin vardag så långt det går.