Vi debuterade i fem grenar 2017
Euphori är min "once in a liftetime" hund, säger Zandra Åsenlund.

Vi debuterade i fem grenar 2017

Varför begränsa sig? Är allt kul så ska man kanske ändå försöka göra allt! Så tänker Zandra Åsenlund som tränar och tävlar i lydnad, rallylydnad, freestyle, heelwork to music och utställning med sina två golden retrievers.

Text Elisabet Broomé Foto Malins Smångs

Det började meden riktig rivstart förra året. Zandra hade aldrig tidigare tävlat med hund, men när hon väl hittade till ”hundvärlden” blev det en intensiv förälskelse. Tänk att det fanns så mycket roligt att göra! Att bara börja med en gren kändes inte rimligt. Det var på tok för svårt att välja. Istället blev det all in som gällde! Numera är att träna hund det enda hon gör på fritiden, både träning och tävling.

-Jag tränar och tävlar lydnad, rallylydnad, freestyle, heelwork to music och utställning. Vi debuterade i samtliga grenar 2017. Nu har det precis gått ett år sedan jag tävlande med Euphori för första gången, vilket var i lydnad och resten av sporterna fann jag under årets gång. 2018 tänkte jag att jag skulle begränsa mig och satsa på en gren och bli riktigt bra på den. Men det går inte – vi är verkligen ett allround ekipage!

Fyra titlar blev detunder detta Zandras första tävlingsår; LD startklass, RLD N, RLD F och RLD A. Samt två stycken uppflytt i FS, vilka bidrog till en 26:e placering i Årets nybörjare Sverige 2017, och även ett uppflytt i Htm hittills.

Den första titeln i rally, var den mäktigaste upplevelsen berättar Zandra.

-Den känslan mellan oss två, när det är så bra – det är belöningen på all tid man lagt ner.

Zandra bor i Mora och studerar till lärare. Men efter det gångna året och hundintresset som fick möjlighet att blomma ut finns även en dröm om att få arbeta inom hundvärlden oavsett vad det blir, som instruktör eller skriva en bok om hur man gör olika tricks.

-Euphoris, och mitt, favorittrick är att öppna kylskåpet, hämta en öl till husse och sen stänga kylen. Men han är också mycket duktig på att sitta fint. Heros främsta trix är att fånga svansen.

Intresset för hundar är dock äldre än vad tävlingsintresset är. Zandra är uppväxt med golden retriever sedan hon var 10 år.

-Redan som barn lärde jag vår första hund en massa tricks men då visste jag ingenting om hundvärlden, jag hade ingen aning om att den existerade. Att man kunde tävla med hund upptäckte jag så sent som förra året! Och nu har jag fastnat i de flesta grenar, skrattar Zandra.

Det var på många sätt givet att det skulle bli så här. Omgivningen brukar ifrågasätta vad Zandra gör om hon är hundlös, om så bara för den kortaste stund.

-Mina två hundar är mitt liv. Jag brukar skämtsamt säga att jag oftare umgås med fyrbenta än tvåbenta, men det är sant, de är ständigt med mig; 24/7. Det är inte ofta man ser mig utan hund!

All tid går numera åt att träna hundarna. Vintertid tränar de i inomhushallen i Mora, här finns drop in klasser i vardagslydnad och det är här man träffar andra hundintresserade. Eller så håller man till i stallet, på sommarhalvåret är det mest brukshundsklubben som gäller. Målsättningen inför 2018 är med Euphori att ta en titel i lydnad där vi nu tävlar i klass 1. I rallyn tävlar de i den högsta klassen så där är målsättningen ett championat, samt det sista uppflyttet i freestylen. Målen inför 2018 med Hero är titel i lydnadens startklass samt nybörjarklassen i rally.

-Vägen har ju inte varit helt spikrakt uppåt, vi har verkligen kämpat oss hit. Det har blivit många tävlingar under detta tävlingsår och lika många gånger som vi har vunnit, lika många gånger har det gått dåligt. Jag har till exempel tävlat med min ”valp” i rally tio gånger, men alla dessa rundor har blivit okvalificerade! Men jag är en positiv person så jag ser ofta någonting bra i alla situationer, så jag ger mig inte.

Zandra delar rikligt med sig av sina erfarenheter med hundarna, både på tävlingsbanan som under de vardagliga träningsrundorna på sociala medier (@goldentailwag), i framgång såväl som motgång.

-Jag tycker det är viktigt att visa verkligheten, annars tror man att det går bra för alla utom en själv. Det låter som en klyscha men många har tackat mig och uppskattar just detta, att jag delar med mig hur det än går. Det är ju också en erfarenhet trots allt.

-Det viktigaste är grundlydnaden, kontakten med hunden. För att lyckas med träningen försöker jag att vara tydlig och lugn. Sen har jag alltid med mig något jättegott!

Jättegott innebär för Euphori vanligt torrfoder eftersom han har lite problem med magen, men det räcker gott säger Zandra. Han är lika glad i det godiset som annat. Hero däremot får korv eller leverpastej.

Att träna tillsammans med sin hund är det bästa man kan göra säger Zandra. Det ger så mycket i ens relationen och kommunikationen mellan hund och ägare kommer bara att växa. Och som Zandra själv säger, så är det både Euphori och Hero som har lärt henne hur man tränar hund.

-Det är otroligt vad hundar förstår, säger Zandra, jag tror aldrig att jag kommer träffa på någon mer som min E, han är min ”once in a lifetime” hund.

///////////////////////////////////////////////

4 fakta golden retriever

Ursprung: Golden retrievern kommer ursprungligen från gränstrakterna mellan England och Skottland. Den avlades fram i slutet av 1800-talet efter behovet att få fram en apportör som kunde söka rätt på småvilt och fågel.

Egenskaper: Även om ursprunget är som apporterande fågelhund används den idag allround, både som jakthund och som uppskattad familjehund. Den ska vara samarbetsvillig, lyhörd, intelligent och vänlig men med en utpräglad apporterings- och arbetslust.

Mankhöjd: För hanar cirka 56–61 cm och tikar cirka 51–56 cm.

Övrigt: Golden retrievern är en social hund som gärna spenderar tid i en familj. Att få bära föremål är förenat med lycka för de flesta, den är i hjärtat en apportör. Och de älskar vatten!