Veterinären svarar: Hur lindrar jag hostan?

Veterinären svarar: Hur lindrar jag hostan?

En Härliga Hund-läsare har skrivit till oss och undrar över kennelhosta. Veterinär Caroline Caldemar ger tips till hundägaren.

Läsarens fråga:

Hej! Min hund har troligen fått kennelhosta. Det har gått på dagis och hon hostar så hon kräks och verkar väldigt slemmig i halsen. Vad kan jag göra?
Husse som hoppas på lindrande svar

Veterinärens svar:

Vila, fukt och vätska

Kennelhosta är jobbigt för såväl hund som djurägare. Viktigast är att hunden vilar. Du kan underlätta för hunden genom att låta henne vara i rum med hög luftfuktighet, till exempel badrummet när du duschar. Ge henne extra vatten/vätska att dricka för att slemmet ska bli tunnare och mat som är lätt att svälja. Blöt gärna torrfodret och servera flera mindre portioner. Receptfri slemlösande medicin (Bromhexin eller Bisolvon) kan hjälpa hunden att hosta upp och bli av med slemmet. Dosering beror bland annat på vikt och du bör ha kontakt med veterinär för råd om dosering och behandlingsintervall Receptbelagd antiinflammatorisk medicin till exempel Rimadyl eller Metacam kan också lindra, men då de också verkar febernedsättande, ökar risken för att hunden anstränger sig och maskerar symtom på att hunden blivit sämre. Så behandla inte med detta själv, utan konsultera veterinär först. Behandling med hostdämpande medicin rekommenderas inte på grund av risken för lunginflammation.

Så länge hunden hostar bör man undvika att träffa andra hundar eftersom kennelhosta är mycket smittsamt. Vaccination rekommenderas förebyggande men inte under sjukdom. Hundar kan få kennelhosta flera gånger.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet