Vem kan mest om hund?
Medan din hund njuter av sommarens härligheter, passa på att utmana vänner och familj på ett tufft hundquiz. För vem kan mest om hundar? Bild Getty Images

Vem kan mest om hund?

Sommar och sol. Och nu är det dags för juli månads stora utmaning. Hundquiz! Vem i familjen/vännerna kan mest om hund? Snart vet ni. Lycka till!

1. Vem har bäst smaksinne? En hund eller en människa?

Svar: Människan. En hund har cirka 1700 smaklökar. Människan har omkring 9000. Precis som människan kan hundar identifiera sött, surt, salt och bittert. Men till skillnad från oss har hundar dessutom speciella smaklökar som syftar till att bara smaka på vatten. Och det måste betyda att vatten inte alls är “smaklöst” för hundar.

2. Vi vet att hundar har ett bra luktsinne. Men hur många gånger bättre än människans är hundens luktsinne?

Svar: Området med celler i hjärnan som identifierar olika lukter är cirka 40 gånger större hos hundar än hos människor. Tack vare det kan hunden hjälpa människor på så många olika vis. Hundar används för att exempelvis söka upp människor, finna droger eller till och med pengar. Hundar med extra bra luktsinne tränas för att sniffa upp medicinska tillstånd såsom att varna sina ägare om de behöver mer medicin vid till exempel låg insulinhalt. En del hundar utbildades till och med för att kunna identifiera vissa virus eller bakterier såsom Covid-19. Man tror till och med att hundar kan tränas för att kunna signalera om en människa har cancer!

3. När inträffar spökåldern?

Svar: Med hundar brukar man tala om begreppet Spökåldern. Spökåldern hos hundar inträffar runt 5–7 månaders ålder, i gränslandet mellan den juvenila perioden och hundens tonårsperiod – samtidigt som könsmognaden.

4. Vad är det för speciellt med hundrasen basenji?

Svar: Basenjin är troligen en av världens äldsta hundraser. I pyramiderna finns avbildningar av en mindre, spetsliknande hund med en klocka runt halsen. Denna klocka anses vara ett bevis för att det verkligen är en basenji, eftersom det är den enda hundras som inte kan skälla.

5. Föds dalmatinern med prickar?

Svar: Är zebran vit med svarta ränder, eller svart med vita ränder? Och föds dalmatinern med sina prickar? Svaret är nej. Som Disneys Cruella De Vil var medveten om, dalmatinervalpar föds helt vita och utvecklar fläckar när de blir äldre.

6. Hur svettas hundar?

Svar: Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på det sätt som människor gör. Människor har svettkörtlar i huden och i dessa bildas svett. Svetten avdunstar och kyler hudytan och reglerar vår kroppstemperatur. Hundar har bara svettkörtlar i tassarna. En varm sommar kan detta vara bra att veta. Men hunden sänker inte sin kroppstemperatur genom att svettas. Hundar kan ganska lätt få värmeslag eftersom de inte kan göra sig av med överskottsvärme på ett enkelt vis. Därför kan värmeslag bli ett livshotande tillstånd för en hund.  

7. Hur sänker hunden sin kroppstemperatur?

Svar: En hund kan inte svettas. Ibland kan hunden få fuktiga tassar vid stress, hunden har bara svettkörtlar i tassarna. Men det är inte så den sänker sin kroppstemperatur.  Att hässja är hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Med hässja menas att hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.

8. Chow chowen har en del av kroppen som är olik andra hundar. Vilken?

Svar: Chow chow har en blå tunga, men den föds med en rosa. Tungan ändrar färg till blå, ibland lila, till och med svart, när hunden är 8 till 10 veckor. Även rasen shar-pei har blå tunga. Det är en hög nivå av pigmentceller i tungan som gör att tungan blir blå.