Växer så det knakar
Foto: Getty Images

Växer så det knakar

Valpar växer så att det knakar. De skjuter i höjden och sätter muskler tills de kvalat in som fullvuxna. Och det går snabbt. Vi kikar här på valpens tillväxtfaser och på hur du bör möta din valps energibehov och på så vis förekomma problembeteenden.

Energikrävande tillväxtperioder kommer och går på valpens väg till vuxen. Möts inte valpens behov kan problematiska beteenden utvecklas. Vi tar därför här en titt på valpens olika tillväxtfaser.

3-5 månaders ålder

Mellan 3-5 månaders ålder växer valpar snabbt oavsett om du har en stor- eller småhundsras. I slutet av tidsperioden har stora raser uppnått halva sin kroppsvikt. Och små hundraser, som växer färdigt snabbare, genomgår nu sin intensivaste tillväxtperiod.

I slutet av perioden går valpen in i en tillväxtspurt. Nu har valpen dubbelt så stort näringsbehov som en vuxen hund!

Det kan resultera i att din valp plötsligt blir hungrigare, till och med glupsk. Valpen kanske börjar tigga kring fikabordet, rensar dina fickor på kvarglömt godis eller letar ätbart på promenaden. Det är oftast nu mattar och hussar får problem med att valpen vägrar släppa ifrån sig matskatter de kommit över. Kurrar magen och valpen misslyckas med sitt fodersök kan oätligt slinka ner som kottar, jord, pinnar, en strumpa eller sten. Det är hälsoskadligt.

6-7 månaders ålder

I detta skede byts tultande mot stabilare steg. Valpen blir nu alltmer stadig och även om tillväxtzoner/leder inte är helt stabila än så orkar valpen mer. De små börjar utmana sin fysik, övar på koordination, snabbhet och spänst innan det är dags att bygga muskelmassa. Den ökade rörelsemängden är energikrävande och hungern kan öka.

Många valpar går även in i en första könsmognad vilket kräver energi i och med den hormonella utvecklingen. I slutet av perioden går valpen in i sin andra stora tillväxtspurt. Om skålen gapar tom och hungern river kan valpen försöka stjäla mat från bordet eller börja vakta sin mat, fodertunnan eller tuggben. Får utomstående ge valpen godis kan det leda till en stor iver kring människor som kan bli svår att tygla. Beteendena kan tyda på att valpen är hungrig och behöver mer mat.

8-12 månader

Så här dags avtar tillväxten hos de mindre raserna som börjar nå sin vuxenstorlek. De större raserna har bara börjat och fortsätter växa både på höjden men främst blir de grövre. I detta skede blir leder alltmer stabila och hunden proportionerlig. Dock kan de problematiska beteenden som eventuellt tagit vid under tillväxtspurterna vara befästa och kluriga att råda bot på utan professionell hjälp av en hundpsykolog.

Ändrade matvanor

Som vuxen hund kan jyckens matvanor ändras. Som fullvuxen minskar energibehovet och den tidigare glupska valpen kan uppfattas som kräsen. Det kan vara hundens sätt att reglera ner foderintaget. En del vuxna hundar föredrar, till skillnad från valpen som ätit titt som tätt, att äta på eftermiddagen efter en långpromenad. Som vuxen ska man vandra, söka, jaga innan man slår sig ner vid matbordet. En gammal rovdjurs sed vissa hundar håller hårt i. Av samma skäl föredrar en del vuxna hundar att äta nattetid.

Individanpassad utfodring

För att minska risken att valpen letar mat ute, snor din mat eller vaktar sin är det viktigt att du möter din hunds närings- och energibehov under tillväxtspurterna. Du bör alltså inte ge samma mängd mat hela valptiden. Lyder du fodersäckens eller färskfoderkorvens doseringsrekommendationer nitiskt individanpassar du inte utfodringen. Är din valp slank och fin och hungern tydlig är det helt okej att ge ett extra mål mat.

Överfodra ej!

Men… du vill inte överfodra din valp. Lagom är bäst. Tillväxthastigheten bör hållas jämn och låg för att inte riskera ostechondros och andra tillväxtrelaterade åkommor. Valpen bör även hållas slank men inte smal.

Ge bra mat

Du vill ge din valp ett kvalitativt valpfoder med balanserad mängd vitaminer och mineraler, en optimal proteinhalt och relativt låg energihalt, fettmängd. Det ger optimal tillväxt.

Möt matbehovet

Om valpen är slank och hungern ökad, det vill säga en tillväxtspurt tar vid, kan du öka fodermängden en aning. Du kan även ge bukfylla i form av rivna morötter och tillsätta vatten i kosten. Låt även valpen tugga mycket ben, det är en naturlig del av ett rovdjurs matkultur.

Samspela

Du vill undvika konflikter kring mat. Slopa korrigeringar och hårda tag. Det spär bara på valpens frustration. Öva istället in signalen ”Låt bli” när din valp strosar mot olovliga fynd utomhus, belöna med något smarrigt hos dig istället. Anamma även byteshandel och träna in signalen ”Tack tack” så att din valp lär sig släppa på signal i utbyte mot något annat. Samspela med din valp via kommunikation, inlärda signaler och rutiner.

Matro är viktigt

En valp som morrar över sin matskål eller tuggbenen behöver få vara ifred och önskar helt enkelt matro. Förebygg valpens farhåga att bli av med käk när du närmar dig genom att ge mer när du passerar. Kasta till den lilla ett extra tuggben eller några godbitar när du närmar dig matskålen. Men främst, låt valpen äta i fred.

Balansera intag med utlopp

När din valp blivit vuxen behöver du inte lägga lika mycket fokus på att anpassa dosering efter tillväxt. Det kan däremot vara aktuellt att fodra hunden efter fysiskt utlopp. Du vill fortsättningsvis ha en slank och välmusklad hund. Lite extra energirik mat kan ges en timme inför en större fysisk ansträngning. Men i övrigt bör din vuxna hunds matranson se relativt snarlik ut gällande energi- och näringsmängd.

Notera:

  • Det är stor skillnad på de små och stora.Småhundsraser växer snabbt och ska slutligen växa till cirka 20 gånger sin födelsevikt. Storvuxna raser ska växa till häpnadsväckande 100 gånger sin födelsevikt. Det tar längre tid och fullvuxen blir en stor hundras vid cirka 18-24 månaders ålder.
  • Om din valps aptit ökar abrupt och inte stillas av mer mat eller inte avtar när tillväxtspurten bör ha lagt sig kontaktar du veterinär. Det finns medicinska orsaker som bör uteslutas, som mask i mage exempelvis.
  • Det är inte bara skelett, leder och muskler som växer på din valp, även inre organ ska utvecklas och växa sig större.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se