Vasalopps Molly
Molly, världens första dopinghund, som bland annat jobbade på Vasaloppet.

Vasalopps Molly

Bland söndagens alla 15 800 Vasaloppsdeltagare var det inga hundar som åkte. Men en hund hade ändå ett av dagens viktigaste jobb. Det var dopinghunden Molly.

I Sverige finns än så länge världens enda dopinghund, det är springer spanieln Molly. Fler dopinghundar är på gång och än fler efterfrågas, men det är svårt att få tag på tjänstehundar med de rätta kvaliteterna. Molly bor hemma hos Joanna och Michael Sjöö, Joanna arbetar för Svensk antidoping och tillsammans med Molly reser de över hela Sverige för olika uppdrag inom Svensk antidoping. Och i helgen som var arbetade hon på Vasaloppet.

Stor nytta i dopingjakten

I två år har Molly, med framgång, sökt efter otillåtna dopingpreparat och idrottare som dopat sig. Hon är utbildad av svenska tullen och gör nu stor nytta i dopingjakten.

– Primärt så söker hon på väskor och skåp och så vidare, säger Joanna Sjöö. De otillåtna preparaten kommer ut via urinen för det mesta, men de kommer också ut via svett.

När Molly inte jobbar är hon ”bara” vovve och har det bra, så som hundar ska ha. Hon är otroligt fin och mysig hund berättar matte Joanna. Hon tränas minst en gång i veckan beroende på hur många uppdrag hon har.

-Träningen och hennes skarpa sök är det roligaste hon vet då det är lek för henne och hon älskar sin gula boll som är hennes belöning men för oss är hennes lek på allvar.

Tjänstgör vid tävlingar

Molly markerar och sedan utför Svensk antidoping ett test. Under de senaste åren har Molly tjänstgjort vid flera svenska internationella tävlingar i olika grenar. Bland annat två gånger i samband med VM i styrkelyft.

Joanna Sjöö berättar att Molly flera gånger har gjort markeringar som sedan resultat i positiva dopingtest. Vilka preparat som Molly reagerar på avslöjar inte Joanna, det är viktigt att hålla på sekretessen och tystnadsplikten.

Svensk antidoping

När Molly arbetar har hon alltid på sig en väst från Svensk antidoping. Den har hon både för att visa för andra att hon är en tjänstehund som arbetar, men det är också ett tecken till Molly själv att nu är det dags för arbete!

– Molly vet att när vi sätter på henne västen och hon får ett kommando från mig eller Michael så går hon i gång, säger Joanna.