Vart ska vi åka? Fråga hunden!
Foto: Getty Images

Vart ska vi åka? Fråga hunden!

Våra fyrbenta vänner stannar inte hemma i sommar – så många som 92 % av de svenska hundägarna packar ner kopplet i resväskan och tar med sig hunden på semestern. I en färsk undersökning framgår dessutom att semestern planeras med hundens behov i fokus. Människans bästa vän styr allt från val av boende och aktiviteter till själva destinationen.

I Sverige finns idag över en miljon hundar, och under pandemin har intresset för hundägande ökat ytterligare. Enligt Jordbruksverkets siffror ökade antalet nyregistrerade hundar med elva procent under 2020, den största ökningen under hela 2000-talet. Nu, efter ett långt och minst sagt annorlunda år, förbereder sig såväl nyblivna som rutinerade hundägare för en välförtjänt semester – en semester som hunden har mycket att säga till om, enligt en ny undersökning från den svenska hundmatsproducenten Doggy.

Hunden påverkar valen

Undersökningen visar att 92% av landets hundägare tar med sig sin hund på hemestern i Sverige. En av fem hundägare tar dessutom med sig sin hund även när resan går utomlands. Och faktum är att hela semestern formas efter hundens behov. 7 av 10 säger att hunden påverkar val av boende och vilka aktiviteter som planeras in under resan, dessutom säger så många som 4 av 10 hundägare att hunden till och med har en tass med i spelet när det kommer till val av destination. Detta är glädjande siffor menar Doggy.

Anpassa verksamheten

– Vi ser tydligt att landets hundägare i allt högre grad efterfrågar platser där hunden är välkommen. Vi på Doggy månar om det goda hundlivet, och där är ett välkomnande och hundvänligt samhälle en viktig komponent. Det finns mycket att vinna på att anpassa verksamheter så att både tvåbenta och fyrbenta familjemedlemmar känner sig välkomna. Potentiellt kan man faktiskt hitta över en miljon svansviftande kunder! I vår undersökning är det ju dessutom solklart – svenska hundar är riktiga semesterfirare, säger Mia Claesson, produktchef på Doggy.

Utbudet växer

Utbudet för de semestrande hundarna växer hela tiden. Hotell som bjuder in till särskilda hundrum, restauranger med skräddarsydda hundmenyer och utflyktsmål med allt från vattenskålar till tasstvätt. Att allt fler sommardestinationer väljer att hundanpassa allt från boende till utbud är inte konstigt, med tanke på hur vanligt det är att ta med sig hunden på resan.

Så påverkar hunden resan:

  • 9 av 10 hundägare tar med sig hunden på resor inrikes
  • 4 av 10 hundägare tar alltid med sig hunden på resor inrikes
  • 19 % av de svenska hundägarna tar med sig hunden på resor utrikes
  • 7 av 10 hundägare uppger att hunden påverkar deras val av boende på semestern
  • 63 % uppger att valet av aktiviteter påverkas av hunden
  • 4 av 10 hundägare säger att valet av resmål påverkas av hunden

 

Undersökningen genomfördes under våren 2021 via Norstats guldpanel. 1000 kvinnor och män i åldrarna 15–75 år har svarat, och alla svarande har en eller flera hundar i hushållet som de har fullt eller delat ansvar för.

Källa: Doggy