Världseliten tränar i Svedala

Träden runt Svedala brukshundklubb har knappt hunnit bli gröna. Ändå ser många av dess medlemmar redan fram emot när de första är gula. Det är nämligen i september som några av världens bästa hundar och förare inom IPO gästar Svedala.

IPO (Internationell prövningsordning) är en provform där samarbetet mellan förare och hund upplevs starkast. En viktig del av IPO är att hunden ska visa arbetsglädje samtidigt som den genomför lydnads- och skyddsmoment i högt tempo och med bra precision. IPO-tävlingar består oftast av tre avdelningar, nämligen spår, lydnad och skyddsarbete.

När IPO-VM hålls på Malmö stadion i september är det 36 länder som kommer för att delta. Fyra av dem kommer att installera sig på Svedala brukshundklubbs apellplan, för att hålla i träningar där. Detta förväntas bli en stor publikdragare och Madeleine A och Marie Sjöström är ivriga med att få ta emot de internationella topplagen, på Svedala brukshundklubb.

– Det här är ”wow” för oss som är IPO-fantaster. Samtidigt kanske detta kan väcka ett intresse och få fler att få upp ögonen för klubben, säger Madeleine A.

IPO-VM avgörs på Malmö stadion den 9–14 september i år.
36 nationer deltar.
IPO-reglerna är internationella och ser likadana ut i alla länder.
Tävlingen innefattar tre delar:
A) Spår
B) Lydnad
C) Skyddsarbete

Läs mer här.