Världens största hundutställning igång igen
Vinnare av världens största hundutställning, Crufts 2022, är Baxar med Patrick Credit. Bild: The Kennel Club och Flick.digital.

Världens största hundutställning igång igen

Helgen som har varit, från 10-14 mars var det återigen dags för världens största hundutställning. Crufts 2022, att inta Birmingham i England.

Crufts är omtalad och efterlängtad av många. Cirka 20 000 hundar kommer att delta och allt bevakas av minst 500 journalister från hela världen. Pokalen är den största. Men äran är än större. Efter två års paus på grund av pandemin var det nu äntligen dags. 

Ryska hundägare får ej delta

Ändå var inget som normalt. Kriget i Ukraina ger spår över världen. Och på Crufts tog man beslutet att förbjuda ryska hundägare och deras djur att delta i tävlingarna på grund av invasionen av Ukraina.

Men en donation på 50 000 pund görs också för att hjälpa uppfödare, ägare och deras hundar i Ukraina, Polen och Ungern.

Dela vår sorg

Arrangören, den engelska kennelklubben säger att de delar världens ”besvikelse och förödelse över de fruktansvärda grymheter som bevittnas i Ukraina”. Förbudet är ett ”bevis på vår sorg och oro över den här situationen,som vi inser drivs av landets ledare och inte folket”, säger en talesperson.

Beslutet berörde cirka 30 ryska ägare och uppfödare. 51 hundar som hade varit på väg att delta.

Stödjer Ukraina

”Våra vänner i Ukraina, och deras hundar, fruktar för sina liv. Och vi kommer att göra allt vi kan för att stödja dem där det är möjligt”. Det säger arrangören av Crufts, den engelska kennelklubben.