Världens första skogsbrandhund finns i Sverige
Sommarens höga temperaturer har orsakat skogs- och terrängbränder, både i Sverige och runtom i världen. Vad många inte vet är att hundar bidrar till många viktiga insatser runtom i samhället. Bland annat finns världens första skogsbrandhund, Ripa, och hennes matte Malin Kyllesjö i Sverige. Foto: Petra Eleonor

Världens första skogsbrandhund finns i Sverige

En certifierad skogsbrandhund har som uppdrag att hitta brandhärd vid eftersläckning av skogsbränder. Tack vare hundens enastående luktsinne kan mindre glödhärdar, som kanske annars hade förbisetts, hittas och släckas.

– Hundar är otroligt skickliga och lyhörda. Deras lukt- och hörselsinne är överlägsna människans och med rätt förutsättningar, träning och omvårdnad kan en hund bidra till samhället inom flera områden, säger Mia Umaerus Kempe, foderkonsulent för arbetshundar på Royal Canin.

Först i världen

Malin Kyllesjö är den första i världen att träna upp en skogsbrandhund.

– Min syster arbetar med naturvårdsbränningar i Sverige. När jag arbetade administrativt med ett eftersläckningsarbete föddes idén om att utbilda hundar till att söka efter glöd under marken, berättar Malin Kyllesjö.

Malin började träna upp sin egen jakthund Ripa, som blev den första skogsbrandhunden i världen. Idag arbetar Malin och Ripa runt om i landet och har förhindrat att både egendom och liv har kommit till skada. Att vara skogsbrandhund är ett tufft jobb som sätter krav på både hunden och dess förare. Arbetet är påfrestande psykiskt och fysiskt, och kan ske i väldigt varma miljöer. Det kräver att hunden är i god fysisk form, orädd och arbetsvillig.

Räddar liv

Idag har Malin utbildat förare och hundar i skogsbrandssök under tre år. Utbildningen innehåller både praktisk och teoretisk examination. I Sverige finns det åtta certifierade ekipage och när det är möjligt att resa igen planeras även utbildningar i USA och Kanada.

– Responsen har varit otrolig, både nationellt och internationellt. Genom vårt arbete så förebygger vi mycket av skadan som skogsbränder orsakar och räddar potentiellt liv. Försäkringsbolag, räddningstjänsten, markägare och Myndigheten för samhällsskydd har visat stor uppskattning, säger Malin Kyllesjö.

Mat och vätska viktigt

Vid höga temperaturer är det viktigt för alla hundar att få i sig tillräckligt med vatten. De flesta hundar dricker av sig själva och behöver ingen vätskeersättning, men det kan vara bra att påminna hunden om dryckespauser när väderskillnaden är stor.

– Det bästa för hunden är att dricka lite vatten i taget under dagen för då tar kroppen upp det lättare. Ju yngre hunden är, desto viktigare är det att påminna att valpen att dricka mer. Exempelvis kan du hälla på extra vatten på blötfoder så att vattnet blir smaksatt. Det finns också små aktiveringsknep som att frysa in uppblött blötfoder till iskuber till hunden, tipsar Mia Umaerus Kempe.

– Det är ett otroligt tufft jobb för hunden och ibland kan det vara över 32 grader på plats, berättar Malin. Det är viktigt att hunden dricker rikligt med vatten och jag brukar ge den Royal Canins vätskeersättning. Vi äter ungefär varannan timme för att hålla uppe energin. Då blir det oftast blötfoder med snabb energi för att hunden ska få i sig ännu mer vätska.

Visste du att hundar kan arbeta med det här?

Diabeteshund: Diabeteshundar är en typ av servicehund som är tränade i att känna av och markera vid förändringar i blodsockernivåer hos diabetessjuka. Genom att exempelvis skälla eller klappa med tassen signalerar hunden att det är dags att kontrollera blodsockret.

– Blodgivarhund: Blodgivarhundars insats räddar livet på sjuka och skadade hundar. För att kunna bli blodgivare bör hunden vara en viss vikt. Stora, men normalviktiga hundar över 27 kilo lämpar sig bäst som bloddonatorer. Hunden måste också vara fullt frisk, vaccinerad och ska inte ha befunnit sig utanför Sverige.

– Covidhund: Detta är ännu ett nytt och inte så vanligt jobb för hundar, men på flygplatser i bland annat Finland används nu covidhundar. Deras jobb är att med lukt spåra om någon är smittad med Covid-19.

– Narkotikahund: Narkotikahundar är tjänstehundar som jobbar med polisen, kriminalvården eller tullen. Deras uppdrag är att med luktsinnet leta upp narkotika som annars hade kunnat missats i genomsökningar.

– Lushund: Det finns specialtränade hundar som börjat användas för att hitta vägglöss. Hundarna används ofta förebyggande och kan snabbt söka igenom igenom hotell, skolor eller lägenheter och markerar om det finns vägglöss.

Källa: Royal Canin