Varför slickar hundar människor?

Varför slickar hundar människor?

Hundar praktiskt taget slickas in i livet. Så fort den lilla valpen kommer ut slickar mamman den frenetiskt för att göra andningsvägarna fria. Med ett sådant välkomnande kanske det inte är så konstigt att slickandet är en viktig del i en hunds liv. Men varför slickar de oss människor? Det finns olika teorier. Här är sex möjliga förklaringar.

1. Kommunikation

Hundar slickar människor för att kommunicera. Men budskapen kan variera: ”Hej, vad kul att du är hemma igen!” eller ”Kolla vilket fint hål jag tuggat i soffkudden!”. Eller kanske: ”Vi hör ihop och jag vet att det är du som bestämmer.”

2. Matdags

I djurvärlden när mamman varit ute och jagat föda kommer hon ofta tillbaka till ungarna och spyr upp det hon ätit, lagom halvsmält för att passa de små. Avvanda valpar slickar ofta mammans mun när det är hungriga. Så när hundar slickar oss människor i ansiktet, speciellt runt munnen, är det kanske inte kärleksfulla pussar det är fråga om utan en uppmaning: ”Jag är hungrig, spy upp något åt mig!”.

3. Utforskning

Hundar använder tungan för att undersöka världen. Och det kan lika gärna gälla att bekanta sig med en ny människa. Många som träffar en hund första gången får handen undersökt av en nyfiken nos och tunga.

4. Uppmärksamhet

Människor som blir slickade av en hund reagerar olika. En del med avsky, med de flesta med glädje. Kanske genom att klia hunden bakom örat. Slickandet får alltså trevliga följder. Ett bra sätt att få igång husse eller matte som sitter klistrade framför teven.
”Jag slickar, alltså finns jag.”

5. Slicka såren

Hundars tungor dras till sår. Att de slickat sina egna och även människors sår har man vetat sedan antiken. Ända fram till medeltiden tränade man faktiskt hundar att slicka sår för att de skulle läka. Om du gör dig illa på hundpromenaden visar din hund stor nyfikenhet.

6. Tillgivenhet och godkännande

Hunden ligger bredvid dig i soffan och du kliar den lite bakom örat. Snart kanske den vrider sig runt för att bli kliad på magen också, eller lyfter på ett ben för att du ska klia där. Som svar slickar den din hand eller arm, som ett sätt att säga: ”Vi hör ihop och det du gör är mer än okej.” Kanske inte ett bevis på kärlek men väl på tillfredsställelse.

Kanske vill du också läsa …
Hundar bättre stöd för barn än syskon

Änglahund har tröstat i mer än 30 år