Varför hetsäter vår hund gräs?
Att hundar äter lite gräs ibland är inget konstigt, men stressäter hunden är det ett tecken på att något inte är riktigt som det borde.

Varför hetsäter vår hund gräs?

Hej! Jag har en fråga angående vår hund (finsk lapphund) 6 år gammal. Vi har problem med henne, hon är manisk i vissa lägen. Om vi står vi och pratar med någon på promenaden blir hon manisk och hetsäter gräs hela tiden eller snö på vintern och om hon leker med någon hund så blir hon manisk och tuggar i sig gräs eller snö mellan varven medan hon leker. Varför gör hon så? Och vad kan vi göra för att få henne att sluta?

Med vänlig hälsning, Ann-Lis Ingels 

Hundpsykologen Anders Hallgen svarar:

Kan ha många orsaker

Hej Ann-Lis,

Det här kan ha flera orsaker, såväl en av dem eller alla på en gång. Det kan bero på fysisk irritation (t ex smärta, klåda), understimulering eller överdriven aptit. Det kan säkert finnas andra orsaker också, men de här är de vanligaste.

Fysisk irritation

Hundar som har svullna halsmandlar äter ofta gräs, småkvistar och på vintern snö. Typiskt vid en kronisk halsmandelinflammation är variationerna, det vill säga att ibland är det värre med gräs-ätandet och ibland bättre. Det beror på att klådan i halsen varierar. Det kan också bero på att hunden har en överproduktion av magsyra. Det här kan veterinären ge svar på.

Hundar som har ont utvecklar ofta manier. Eftersom det är utomhus det här beteendet syns, så kan det hänga ihop med smärtor som uppstår när hon rör sig, vanligt är i en led eller muskelsmärta, men även smärtor och irritation från ryggen eller från nerver i ryggen som utsatts för tryck. Hundar lär sig ganska snabbt att lite stress dämpar smärtan. En fysioterapeut kan hjälpa dig att gå igenom henne.

Understimulering

Understimulering är vanligt som bidragande orsak till alla överdrivna beteenden som till exempel att hunden hetsäter. Är din hund ”lugn och fin” inne, är det inte alls bra. Det som händer, framför allt med hundar som uppnått mogen ålder, är att de vilar mesta tiden de är inomhus och när de kommer ut har de överskottsenergi och allt de gör blir maniskt. De lättar på trycker genom att hålla igång på ett överdrivet sätt.

Mental aktivering inomhus innan ni går ut kan vara en lösning för att undvika att hunden hetsäter, sådant som att gömma små, små godbitar runt om i rummen, askar att leta upp och öppna, lära sig små konster och sådant. En hund behöver vara vaken och ”arbeta” lite extra, förutom de vanliga två till tre timmarna ute på promenader. Låt dig gärna inspireras av de tips om enkel aktivering som ofta finns i tidningen och på www.harligahund.se

En hund som har svårt att koppla av, till exempel när ni står och pratar och inget händer, kan också behöva tränas i att vara passiv, och bara ta det lugnt.

Överdriven aptit

Det här är nog den vanligaste anledningen till att hundar hetsäter. Varningarna om att hundar inte får bli tjocka har tyvärr medfört att man rekommenderar att dra ned på matportionerna. Man ska självklart låta en hund äta så den känner mättnad. I stället ska man öka den fysiska motionen, det är ju den som förbrukar kalorier. Är man orolig för vikten så kan man blanda in kokta morötter eller broccoli i maten, då får hunden känna sig mätt men utan att gå upp nämnvärt i vikt.

Lycka till!

Hälsningar

Anders