Vår första valp!
Billie är en cockerpoo valp. Och hon är familjen Bergströms första hund.

Vår första valp!

Billie är en snart fyra månader gammal cockerpoo valp som har funnit sitt nya hem hos familjen Bergström. Det här är deras första egna hund. Hur går det undrar Härliga Hund?

Hur kom det sig att ni äntligen slog till och skaffade en hund? Det ni drömt om så länge.

Ja, det stämmer, vi har funderat på hund de senaste tre, fyra åren. Från början var det nog främst barnen som tjatade. Men i takt med att barnen blir större och klarar sig mer själva så började även jag och min man att på riktigt fundera kring hund. Att det nu efter corona finns en större flexibilitet kring hem/kontorsarbete påverkade också. Min syster har en cockerpoo från samma uppfödare och vi har stått i kö sen förra vintern. I somras var vi och hälsade på. Då var det två tikar dräktiga. Sen gick det fort! När valparna kommit så hörde uppfödaren av sig och vi fick möjlighet att ta hand om Billie.

Hur går det tycker ni?

Det går bra! Såklart är det mycket jobb med en valp, men vi börjar sakteligen hitta lite rutiner. Dessutom hjälper barnen till mycket och tar ett stort ansvar, det gör stor skillnad.

Vilket är det värsta buset Billie hittar på?

Billies favoritbus är att dyka ner i en stor kruka som står på golvet i hallen och sprätta runt jord över hela golvet. På kvällarna får hon ofta valp-fnatt. Då ränner hon runt som en galning på övervåningen, gömmer sig under sängar och rullar ut toalettrullar över hela golvet.

Kan du berätta om en oväntad positiv effekt av att vara hundägare?

Man kommer ut mycket och ofta. Det känns bra såhär i höstmörkret, när det är viktigt att få till tid i dagsljus. Sen är det den sociala aspekten. Billie blir en slags samlingspunkt för hela familjen och hon sprider så mycket glädje och kärlek. Det påverkar familjen positivt.

Nu med några veckors erfarenhet, vilket är ert tips till de som köper en valp?

Se till att ha tid för valptiden. Det kräver en del jobb, så det är viktigt att någon i familjen är villig att vara mer hemma och ägna tid åt valpen. Se även till att första tiden får vara lugn för valpen så att den får landa i familjen och bli trygg i sin nya miljö. Det tror jag gör mycket för hundens sinne och temperament och uppfostran på längre sikt. Se även till att ni är överens i familjen om vilka regler som gäller och hur ni kommunicerar med er hund, så att det blir tydligt och konsekvent.