Vanvårdade hundar får nytt hem i Bergsjön

I dag börjar årets upplaga av hundmässan My Dog på Svenska Mässan. På programmet finns bland annat talangtävling, hundutställningar och föredrag om hundar. På plats på mässan finns också Svenska Hundskyddsföreningen, som berättar om en mer sorglig sida av hundägande. I över 100 år har föreningen drivit Hundstallet i Stockholm, där man har tagit hand om och omplacerat vanskötta, oönskade, bortsprungna eller av polis omhändertagna hundar.

Margite Guséus Nordenstam är verksamhetschef för Hundstallet. Hon har sett alla möjliga varianter av att överge eller vanvårda hundar. Hon berättar om gamla hundar som får konstaterat cancer hos en veterinär, och där ägaren inte har någon försäkring som täcker operationskostnaden.

– Då åker de ibland till skogen och släpper ut hunden. Sedan hittar någon hunden och lämnar den hos oss, säger Margite Guséus Nordenstam.

Riktigt vanvårdade hundar kommer också till Hundstallet.

– Som en tik med valpar som vi fick in för ett tag sedan. De bodde i ett rum i sitt eget bajs. De hade aldrig sett något annat än det rummet. Sådana hundar får man jobba mycket med. De blir helt förskräckta när de får bo i en egen box, eller när de ska vara utomhus, säger Margite Guséus Nordenstam.

Nästa år öppnar Hundstallet även i Göteborg, där föreningen ska ta emot hundar från hela länet. Läs mer på gp.se.