Valpkurs? Varför då egentligen?
Foto: Getty Images

Valpkurs? Varför då egentligen?

Om du funderar över vad hundkurserna kan göra för dig och din valp så får du här goda skäl som kan ta dig och din vän till träningsplanen.

1. Du och jag

Att göra något tillsammans med hunden där ni båda utvecklas stärker er relation.

2. Med rätta kunskapen

Det här med att lära valpen den vardagslydnad du vill att den ska kunna blir så mycket enklare om du tar hjälp av utbildade instruktörer med den senaste kunskapen om inlärning.

3. Livet utanför

Din valp behöver tidigt träffa andra människor och hundar i olika miljöer för att förstå livet utanför den egna flocken. Att gå på valpkurs är ett bra sätt att ge den viktiga miljö- och sociala träningen.

4. Vänner

Kanske det visar sig att någon kurskamrat bor i närheten av dig och din hund och kan bli ert nya promenadsällskap.

5. Slipp misstagen

Med en valpkurs i ryggen så kommer du förmodligen att slippa en hel del nybörjarmisstag som oftast handlar om okunskap.

6. Dela erfarenheter

Man kan få många bra råd och tips av bara farten när man pratar med andra valpägare. Tips som gör vardagen tillsammans med vovven enklare.

7. Kul med kurs

Har man en gång börjat gå på kurs så är chansen stor att du och vovven fortsätter att gå på utbildningar. Kunskap är aldrig tung att bära och att få träffa likasinnade är alltid skoj för både två- och fyrbenta.

8. Feedback

På valpkursen kan du få personliga råd och feedback av din instruktör om hur just du kan bemöta din hund och vilka träningsmetoder den behöver.

9. Särskilda behov

Finns det saker som du känner att din instruktör borde veta om din hund så berätta det för honom eller henne innan kursstart. Hen kommer tycka det är bra att du delger dina tankar.

10. Visa platsen

Det kan vara bra att besöka platsen där valpkursen kommer att hållas. Låt hunden strosa runt lite och bekanta sig med omgivningen i lugn och ro innan kursdagen kommer och platsen fylls med alla andra kursdeltagare.

11. Att ta med

En pläd att vila på för valpen när det hålls teoretiska genomgångar kan vara skönt. Bajspåsar, vattenskål, gott godis i små bitar, leksak och tuggben är sådant som också är bra att ta med.

12. Kursdagen

 Se till att ni kommer till platsen där ni ska vara i god tid så att både du och hunden hinner landa en stund innan själva kursen drar igång. Och så klart är det jättebra om hunden är nyrastad innan ni går in på planen.

13. Rätt kompetens

Kom ihåg att kolla upp vem som står bakom kursen och att de metoder som används går på linjer som positiv förstärkning. Hos Sveriges Hundföretagare kan du se vilka instruktörer som är kvalitetssäkrade genom H-märket.
Svenska Brukshundklubben finns i nästan alla Sveriges kommunen och de håller kurser på olika nivåer för dig och din hund.

14. Fullt fokus

Valpen kanske är läraktig och lyhörd när det bara är ni två som övar tillsammans på hemmaplan. På en valpkurs får valpen lära sig att det fortfarande är dig den ska ha koll på och lyssna till, trots allt spännande runt omkring. Ta med en extra rolig leksak eller din valps favoritgodis så kommer det gå så mycket lättare att få valpen att hålla fokus på dig.

15. Alternativ hjälp

Har du långt till närmsta arrangör eller arbetstider som gör att det inte funkar? Misströsta inte. Det finns andra alternativ. Appen Petli är ett exempel. Där kan du få hjälp med hundträning via din mobil och kan träna när och var du vill.