Valparna i rekordkullen dog

För tre veckor sedan förlöstes Berner Sennen-tiken Kulans 15 valpar med kejsarsnitt. Trots ägarnas kamp, dygnet runt, överlevde ingen av valparna mer än tre veckor.

Tiken Kulan och hennes valpar blev en riksnyhet för ett par veckor sedan. 15 valpar i en kull hör inte vanligheterna. Men valparna var svaga när de föddes och ingen av dem har överlevt, skriver tidningen Hela Hälsingland.

Ingen visste exakt hur länge Kulan gått med valparna. Veterinären och ägarna bestämde sig därför för ett akut kejsarsnitt efter att vattnet gått. Troligen skulle tiken inte heller ha orkat föda alla valparna på egen hand.

En av valparna dog redan kort efter födseln. Men de andra 14 fick följa med hem till Magnus och Anna-Maria Persson i Välsta, utanför Hudiksvall. Dygnet runt kämpade matte och husse för att hålla liv i de små hundarna, blanda annat fick de sondmatas.

– Jag har aldrig varit så trött i livet som efter det där. Man vill att de ska klara sig, säger Magnus Persson, som tog ledigt från jobbet den första veckan.

Eftersom valparna föddes med kejsarsnitt så dröjde det någon dag innan Kulan förstod att det var hennes valpar.

Trots ägarnas hjälp gick det inte att rädda valparna. De var svaga från början och hela kullen fick lunginflammation och behandlades med antibiotika. Men inget hjälpte. Efter en vecka hade 13 valpar dött.  Läs mer på www.gp.se