Valp i höst? – Fem skador att se upp med
Foto: Getty Images

Valp i höst? – Fem skador att se upp med

Sveland Djurförsäkringar har listat de vanligaste skadorna och sjukdomarna som drabbar våra hundvalpar – så att du som valpägare vet vad du ska vara lite extra observant på.

1.

HÄLTA – Hälta är den vanligaste skadan som valpar råkar ut för, men det är även vanligt bland vuxna hundar. Frakturer, stukningar och sårskador är några vanliga exempel på sådant som kan göra hunden halt.

2.

KRÄKNING OCH DIARRÉ – Att valpar kräks eller får diarré kan ha många olika orsaker. Några exempel är att den ätit eller svalt något olämpligt eller att den förgiftats av till exempel mat, läkemedel, alger eller växter. Andra orsaker kan vara magkatarr, parasiter, foderbyte, stress, allergi, virus eller bakterier.

3.

KLÅDA OCH EKSEM – Allergi, parasiter och hudinfektioner är exempel på anledningar till att klåda och eksem uppstår hos hundar. Vanliga symtom är att hunden kliar och slickar sig, ibland så mycket att det uppstår sår.

4.

PERSISTERANDE MJÖLKTÄNDER – En del valpar tappar inte alla sina mjölktänder som de ska, utan den permanenta tanden växer i stället upp bredvid mjölktanden. Mjölktänder som sitter kvar trots att den permanenta tanden kommer upp behöver ofta dras ut eftersom den kvarsittande mjölktanden kan orsaka problem med bettet. I de flesta fall har valpen tappat alla sina mjölktänder vid sex månaders ålder. Det är vanligt att den permanenta tanden börjar synas innan mjölktanden lossnat, speciellt gällande hörntänderna. Oftast lossnar sedan mjölktanden efter några dagar.

5.

KLOBROTT – Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats och orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor.

Källa: Sveland Djurförsäkringar