Vågar du flyga med din hund?
Ska hunden följa med på semestern eller stanna hemma? Vad är bäst?

Vågar du flyga med din hund?

Semesterresor är kul för ­­människor – men inte alltid för ­hundar.
Ibland är det bättre att ­lämna ­hunden ­hemma. Åtminstone om du har en bra hundvakt.

Hundpsykologen Anders Hallgren, som bland annat skrivit boken Lyckliga lydiga hundar, tycker att man ska tänka efter både två och tre gånger innan man tar med sin hund utomlands, särskilt om man tänker flyga.

– Små hundar kan man ju ofta ta med i kabinen, men stora hundar tvingas ligga i bur i bagageutrymmet vilket kan vara mycket stressande. Man vet inte så mycket om tryckförändringar i hundens öron, men man kan anta att de är som för människor, vilket innebär risk för smärtor. En resa till en ny ort är oftast inte lika rolig för hunden som för människan, säger Anders.

Så ofta mår hunden bäst av att få stanna hemma – särskilt om det är hos någon som hunden känner väl.

– Fundera på om det finns någon person som du litar på till hundra procent och som du kan ha tät kontakt med medan du är bortrest. Någon som inte försöker sig på att uppfostra din hund, för det ska du göra själv, säger Anders.

– Hundar är klokare än vi människor i det avseendet att de lever här och nu. Lämnar du hunden i en trivsam miljö där det finns en människa som hunden får knyta an till, brukar det inte ta många timmar innan hunden vant sig och blir som en i familjen. Det gäller även hundar som normalt är avvaktande mot främmande människor.

Men hundar är individer och självklart kan de reagera olika. En del hundar är väldigt fästa vid matte eller husse och kan bli lite deppiga i början. Anders Hallgren ger tips till hundvakten:

– Om hunden är ledsen hjälper det oftast att aktivera den mentalt, gärna genom att hunden får spåra och söka efter godsaker. Pröva både enkla och svåra uppgifter, och se vad hunden tänder på.

Som husse eller matte kan man hjälpa till genom att skicka med hunden en filt eller en bädd och leksaker, som blir som en känslomässig bro i övergången från den egna familjen till den tillfälliga.

Tips! I Härliga Hund nummer 6 2014 får du en viktig checklista om du ska semestra med din hund.