Vad gör Svenska Kennelklubben?
Svenska Kennelklubbens viktigaste uppgift är att väcka intresse för, och främja, avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och exteriört fullgoda rashundar säger Hans Rosenberg. Foto Måns Engelbrektsson, SKK och Getty Images

Vad gör Svenska Kennelklubben?

Varför ska man vara med i Svenska Kennelklubben? Härliga Hund frågar Hans Rosenberg, SKKs presstalesperson.

Tidigare i år hamnade SKK, Svenska Kennelklubben, i hetluften. De två avsnitten då SKK granskades av tv-programmet Kalla fakta har lett till en diskussion. Härliga Hund passade på att ställa några frågor till Hans Rosenberg, SKKs presstalesperson.

Varför ska man vara med i SKK om man har hund?

”Därför att vi organiserar hundsverige för alla som gillar hundar”, säger Hans Rosenberg. ”Tillsammans blir vi starka och kan påverka viktiga beslut rörande våra hundar och hundägandet i Sverige. SKK utbildar hundar, uppfödare och hundägare. Vi arrangerar en stor mängd olika aktiviteter för våra 280 000 medlemmar i alla våra 1 100 klubbar. Uppfödare registrerar sina valpar i SKK. Vi säkerhetsställer genom våra kennelkonsulenter att man ska kunna känna sig trygg i att köpa en valp hos en av våra uppfödare. Det finns också en mängd andra medlemsförmåner såsom rabatter på SKKs profilprogram och hundförsäkring. Läs mer på https://www.skk.se/sv/medlem/medlem-i-lansklubb/”

Vilka är välkomna in i SKK?

”Alla är välkomna till SKK”, svarar Hans Rosenberg. ”Vi har en mängd olika aktiviteter, kurser, utbildningar, föreläsningar och tävlingar som vänder sig till alla hundägare och hundar. När det gäller avel är vår uppgift att värna om rasavel. Det innebär att blandraser inte kan delta på hundutställning och rasspecifika prov, men de har istället mycket annat att välja bland. Är man ung och vill aktivera sig och sin hund finns också Sveriges Hundungdom som välkomnar dig mellan 6 och 25 år.”

Vad är SKKs viktigaste uppgift?

”Vår viktigaste uppgift sedan mer än 100 år tillbaka är att väcka intresse för, och främja, avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och exteriört fullgoda rashundar. Det innebär att det exempelvis även om 100 år ska kunna finnas en jämthund som kan jaga älg och en border collie som kan valla får. Vi ska också arbeta för hunden, hundägandet och hundägarens plats i samhället. Det gör vi bland annat genom att vara remissinstans för viktiga frågor gällande hund. SKK för också register över våra rashundar, dess hälsostatus och eventuella mentaltester och tävlingsmeriter. Det innebär att en hund registrerad i SKK har en dokumenterad bakgrund. Vi arbetar för alla hundar i Sverige.”

Hans Rosenberg samt mopsen Ryssen  och Jack, curly coated retriever. Foto Måns Engelbrektsson, SKK.

Vilken roll fyller SKK i hundsverige?

”Som en stor organisation kan SKK påverka viktiga beslut rörande hunden och hundägaren i samhället. Tillsammans med våra ras- och specialklubbar, uppfödare, exteriördomare och veterinärer arbetar vi också för sunda och friska hundar.

Viktiga lokala frågor drivs av våra länsklubbar och lokala kennelklubbar runt om i landet. Genom alla våra 1100 klubbar engagerar vi hundsverige att aktivera sig och sin hund. Genom olika kanaler har vi möjlighet att nå ut med information till våra medlemmar.”

Vilka är de viktigaste frågorna man kommer jobba med framöver?

”En av de viktigaste frågorna är att försätta arbetet för hundars hälsa och sundhet. Alla hundar ska kunna se och andas utan problem. Likaså ska de kunna röra sig utan problem. Exteriöra överdrifter ska motarbetas. Detta gäller nationellt som internationellt.

Hundens och hundägarens plats i samhället ska stärkas Vi hundägare är en viktig grupp att räkna med, vi är en del av samhället.

Efter programmet Kalla fakta har vi fått in en hel del frågor och undringar som är viktiga för organisationen att hantera. Vi har förstått att några av våra regler och bestämmelser behöver ses över och förtydligas. Kanske någon även kan tas bort om den inte fyller någon funktion. Det ska vara lätt att göra rätt. Vi ska också informera om den demokrati som finns i organisationen och att man genom engagemang kan påverka. Varje röst är värdefull. Aktuellt i år när landets representanter möts på SKKs högsta beslutande organ – Kennelfullmäktige. Naturligtvis ska vi fortsätta värna om betydelsen av en rashund registrerad i SKK och att vi har Sveriges bästa uppfödare.”