Vad får hunden ut av er relation?

Vad får hunden ut av er relation?

Nu är det bevisat – din hund ser dig som en älskad familjemedlem. Du känner ju att din hund älskar dig, det syns både i ögonen och på den viftande svansen, men varför? Vad får den egentligen ut av er relation? För det är väl inte så att den faktiskt bara är din vän så länge den får mat?

Lugn, du behöver inte fundera i de banorna, för nu har även forskare kommit fram till varför din hund är lika fäst vid dig som du vid den.

Gillar dig mer än de andra hundarna i familjen
Enligt studier verkar det onekligen som att för hunden är du en familjemedlem, på samma sätt som du betraktar den som en självklar del av familjen. Faktum är att hundar ofta är mer fästa vid människorna i familjen, än eventuella andra hundar i familjen. Det är människorna de i första hand litar på och väljer för att få kärlek, ömhet och skydd, och allt däremellan.

Mattes doft står högt i kurs
Hundar lever sina liv till stor del genom nosen. Därför beslöt sig forskare vid Emory University i USA en magnetröntgenstudie för att se hur dofter processas i hundarnas hjärna. Först fick de träna hundarna så att de kunde ligga helt stilla i en magnetröntgen, vilken består av en tunnel där det dessutom slamrar en hel del. När hundarna väl var bekväma i röntgentunneln började man presentera olika dofter för dem, både från främlingar och från deras familj.

Resultatet var tveklöst: Belöningscentrat i hjärnan lyste upp som ett nyårsfyrverkeri av reaktioner när hundarna fick känna dofter från sin egen familj. Försöket visade också att hundarna prioriterade, och enkelt kunde filtrera ut, dofter från den egna familjen om de blandades med dofter från främmande personer.

Känslo-kopplade ord bearbetas på samma sätt
Ytterligare en studie, från Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, där man forskade om den talade kommunikationen mellan människor och hundar, visade att ljud med högt känslomässigt värde, processas lika i hjärnan hos både hundar och människor.

Huvudförfattaren till studien, Attila Andics, uttrycker det så här:

”Det är fantastiskt intressant att vi börjat hitta de verktyg som skulle kunna förbättra den talade kommunikationen mellan våra fyrbenta vänner och oss. Vi behöver egentligen inga neuroradiologiska tester för att veta att kommunikationen fungerar mellan hundar och människor, men det kan hjälpa oss att förstå varför. Vi står nu i startgroparna för ny, spännande kunskap”.

Andics påpekar också något som valpägare kan känna särskild tillförsikt över:

”Hundar är den enda art som när den blir skrämd, orolig, eller orolig, springer till sina människor för trygghet, precis som barn gör. De är också den enda arten som söker ögonkontakt med sina människor. Människan har alltid sett hundar som familj, men nu finns det definitiva beviset att hundar även ser på oss som sin familj.

hundgodis

 

Följ oss på Facebook, så missar du inget!

Och du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars fixar du det HÄR.