Uno lämnar blod!

Uno lämnar blod!

För fjärde året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund. Hundar från olika håll i Sverige var nominerade och idag, den 14 juni, på självaste blodgivardagen utsågs den sjuåriga flatcoated retrievern Uno till vinnare.

– Det känns jätteroligt att vinna och på så sätt kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare. Att vara blodgivarhund är lite av en win-win. Samtidigt som Uno ges möjlighet att rädda andra hundar, så får vi också veta att Uno är frisk och mår bra. Han trivs också superbra på kliniken, annars hade vi inte gjort det. Har man en hund som passar tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare, det är en viktig insats, säger Åsa Kallenberg, matte till Uno.

Tävlingen Årets blodgivarhund anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från AniCuras kliniker i hela landet har nominerats och på onsdagen, den internationella blodgivardagen, korades Uno som vinnare.

– Även i år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Unos långa erfarenhet och trogna blodgivning blev ändå avgörande. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på 16 hundar, vilket gör honom till en verklig förebild. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering:

Uno är en av våra absolut gladaste och mest trogna blodgivare. Han ställer upp i alla lägen och är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sex år lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.

Kan din hund bli blodgivare? Dessa kriterier behöver uppfyllas:

Hunden måste väga över 25 kilo.
Börja gärna så tidigt som möjligt, från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Eftersom det är en process att antas som blodgivare vill de flesta djursjukhus att hunden inte är äldre än 4 år då den börjar lämna blod. Vanligtvis ”pensioneras” hundarna som blodgivare när de är ungefär 8 år gamla.
Hunden måste vara vaccinerad och avmaskad.
Blodtappningen tar ungefär 5–7 minuter, så det är viktigt att hunden kan ligga stilla under den tiden.
Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller.
Blodgivaren får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma. Olika länder har olika sjukdomspanoraman och det finns sjukdomar i andra länder som är svåra att testa för och vilka kan spridas genom en blodtransfusion.

Källa: AniCura